Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Yağlı boya lekesi nasıl çıkar? Yağlı boya elden nasıl çıkar? Camdaki yağlı boya nasıl çıkar? Parkeden yağlı boya nasıl çıkar? Yağlı boya kumaştan nasıl çıkar? Tüm soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Boya badana isleri sonrasında yüzeylerde oluşan yağlı boya lekesini çıkarmak için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. Her yüzey için farklı bir leke çıkarma yöntemi vardır. Kumaştan ya da sert bir zeminden yağlı boya lekesi çıkarmak için farklı yöntemler denemelisiniz. Haydi birlikte yağlı boya lekesi nasıl çıkar bakalım.
Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Yağlı Boya Elden Nasıl Çıkar?
Kesinlikle yağlı boya lekesi çıkarmak için elinize tiner dökmeyi. Bu sağlıklı bir yöntem değildir. Bunun yerine elinizdeki lekeyi zeytinyağı ya da bebek yağı ile ovabilirsiniz. Elinizdeki lekenin kolayca çıktığını göreceksiniz. Üstelik zeytinyağı ve bebek yağı elinize zarar vermez.
Bu lekeyi elden çıkarmak için terebentin esansı, neft de kullanılabilir. Bu malzemeler kullanılarak leke çıkarıldıktan sonra eller, ılık su ve sabunlu su ile yıkanmalıdır.
Camdaki Yağlı Boya Nasıl Çıkar?
- Camdaki yağlı boya lekesi için aseton kullanabilirsiniz.
Aseton lekeleri cama zarar vermeden çıkarır.
- Asetonu bulaşık süngerinin üzerine dökün.
Süngerin sert olan bölgesini kullanın.
- Süngeri bastırmadan kullanın.
Hafifçe yüzeyi ovarak lekeyi çıkarın.
- Leke çıkınca yüzeyi temiz bezle silin.
Yüzeyin asetondan tamamen arındırılması gerekir.
Parkeden Yağlı Boya Nasıl Çıkar?
Parkedeki yağlı boya lekesinin üzerine pudra dökün. Bu, yağlı boyanın fazlasını almaya yardımcı olur. Böylece işiniz kolaylaşır. Ardından eter döktüğünüz bez ile yüzeyi ovun. Bu işlem öncesinde eldiven kullanmalısınız. Eter yanıcı bir madde olduğundan işiniz bitince yüzeyi bol soğuk su ile durulayın. Eğer eter lekeyi çıkaramazsa amonyak kullanabilirsiniz.
Cilasız parkeden lekeyi çıkarmak için terebentin esansı, tiner veya neft kullanılabilir. Cilalı parkedeki leke parkeye işlemez. Bu sebeple lekeyi çıkarmak daha kolay olacaktır. Yüzeyi Arap sabunu ile ovarak çıkarabilirsiniz. Biraz sertçe ovmak yeterli olacaktır. Fakat parkeye zarar vermekten kaçının.
Yağlı Boya Kumaştan Nasıl Çıkar?
Pamuklu, yünlü ya da keten kumaştan yağlı boya lekesi çıkarmak için pudra kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine pudra serpiştirin. Pudra lekeyi emecektir. Ardından lekeli bölgeyi etere ya da alkole batırlımış bir bez ile silin. Eter ve alkol yanıcı maddeler olduklarından ateşten uzak durmalısınız. Ardından lekeli bölgeyi bol soğuk su ile iyice durulayın.
Kurumuş yağlı boya lekesini çıkarmak için amonyak kullanabilirsiniz. Kurumuş lekenin üzerine amonyak dökün ve 15 dakika bekleyin. Ardından yine etere ya da alkole batırılmış temiz bir bez ile lekeli bölgeyi silin ve bol soğuk su ile yıkayın.
Yağlı boya lekesi olan kıyafeti temiz bir bezin üzerine yayın. Kumaşın ters yüzeyinden ılık su ile ağartıcı içermeyen deterjan uygulayın. Bu işlemi leke çıkıncaya kadar tekrarlayın. Leke çıktıktan sonra giysiyi bol su ile yıkayın. Ardından kıyafeti ipe asarak kurutun, kurutma makinesinde kurutmayın.
Eğer beyaz bir kıyafette yağlı boya lekesi oluştuysa ağartıcı içeren deterjan da kullanabilirsiniz. Fakat deterjanın kumaşa zarar verip vermediğini kumaşın görünmeyen bir yerinde kontrol etmelisiniz.
Yağlı boya lekesini çıkarmak için bir diğer yöntem ise tiner kullanmaktır. Temiz bir bezi tinere batırın ve lekeye tampon yapın. Bu işlemden sonra tiner kullanılan yer bol su ile yıkanmalıdır. Tiner cilde zarar verebileceğinden bu işlemi yaparken eldiven kullanmalısınız. Tiner aynı zamanda yanıcı bir madde olduğundan ateşten uzak tutmalısınız.
Bu yöntemler uygulanarak yağlı boya lekesi kolayca çıkarılabilir.