Yağlı Mutfak Dolabı Nasıl Temizlenir?
Yağlı mutfak dolabı mutfaktaki en büyük sorunlardan biridir. Fakat lekelerden kurtulmak mümkün. Peki Yağlı mutfak dolabı neyle silinir?
Mutfak dolabındaki lekeler bir günde oluşmaz. Dolaptaki yağ lekeleri durdukça daha yapışkan ve inatçı olurlar. Öncelikle bunu engellemeniz gerekir. İnatçı lekelerde kurtulmak oldukça zordur. Oysa mutfak dolaplarını düzenli aralıklara silerseniz lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Mutfak dolapları, set üstü ocaklara yakın olmasından dolayı, yağ için en yakın noktalardır. İdeal olarak, en az haftada bir nemli bir bez ve ardından kuru bir bez kullanarak ön cepheyi temizlemek gerekir. Ancak daha zor lekelerle de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yazıda mutfak dolaplarındaki yağın nasıl giderileceği konusunda son derece etkili üç yöntem ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
Bu yöntemlerin tümü ahşap dolaplarda kullanmak için güvenlidir, ancak dolap yüzeyinizi matlaştırmamaları veya renklerini değiştirmemelerini sağlamak için daha büyük alanlara geçmeden önce bunları göze çarpmayan bir noktada deneyin.
Yağlı Mutfak Dolabı Neyle Silinir?
Sirke Kullanın
Sirke sadece sebzeleri salamura etmek için kullanılamaz. Aynı zamanda yağ lekelerini çıkarma özelliğine de sahiptir. Temiz ve kuru bir bezi seyreltilmiş beyaz sirke ile nemlendirin ve yağlı dolapları silin. Bezinizi ılık suyla durulayın, bezi sıkın ve dolabı durulamak için kullanın. Nemli yüzeyleri bir kağıt havluyla kurulayın.
Sıvı Deterjan + Ilık Su
Çoğu mutfak dolabı, ılık suyla ve ciddi yağ giderme özelliklerine sahip birkaç damla sıvı deterjan ile temizlenebilir. Birkaç damla sıvı deterjanı bir kabın içinde ılık su ile karıştırın. Lekeleri çıkarmak için bir sünger kullanın. Lekeleri temizlemek için bu karışımı kullanın. Dolaplarda kalan deterjanı çıkarmak için süngeri iyice durulayın ve dolapları bir kez de böyle silin, ardından yüzeyi kuru bir mikrofiber bez ile iyice kurulayın.
Narenciye Yağı
Narenciye yağı ya da narenciye yağı içeren çok amaçlı bir temizleyici kullanılabilirsini. Bunu mutfak dolaplarına püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Daha sonra, yağı çıkarmak için ılık suyla ıslatılmış bir sünger veya mikrofiber bez kullanın. Ardından dolaı iyice durulayın ve kurulayın.
Tamamen doğal temizleyicileri tercih ediyorsanız kendi narenciye temizleme solüsyonunuzu yapabilirsiniz. Narenciye kabuğunun dörtte üçünü bir konserve kavanozuna doldurun ve üzerine beyaz sirke koyun. Karışımın iki ile üç hafta boyunca demlenmesi gerekir, ancak bir kere yapıldığında kabukları süzün ve kalan sıvıyı bir sprey şişesine dökün. Ticari muadili ile aynı şekilde uygulayın.
Karbonat + Su
Daha zor işler için biraz daha aşındırıcı bir temizleyici gerekebilir. Karbonat bunun için ideal. Karbonat ve suyu karıştırarak bir macun elde edin. Küçük, dairesel hareketler kullanarak temiz bir mikrofiber bezle lekeleri ovalayın, yağsız yüzeye ulaşana kadar devam edin. Fazla macunu çıkarmak için nemli bir bez ve kurulamak için de kuru bir bez kullanın.