Yağmur Suyu ile Ne Yapılır?
Yağmur suyu evde pek çok alanda kullanılabilir. Yağmur suyu toplama ile hem sudan tasarruf edersiniz hem de kaynakları hızla tükenen gezegenimize fayda sağlamış olursunuz.
Yağmur suyu gözlerinizin önünde akıp giderken öylece izlemek yerine bu sudan faydalanmaya ne dersiniz? Yağmur suyunu uygun şekilde depolayarak hem daha az su harcaması yapabilir hem de bu su ile pek çok işinizi halledebilirsiniz. Peki nedir bunlar?
Yağmur Suyu Toplama
Eviniz bahçeli ise doğrudan bahçenize kovalar koyarak yağmur suyunu toplayabilirsiniz. Olukların altına da kova koyabilirsiniz. Suyu depolamak bu kadar kolay. Fakat daha teknik bir çabayla da suyu depolayabilirsiniz. Oluklara boru düzeneği yerleştirerek de yağmur suyunu toplayabilirsiniz. Hatta bu boruları bir depoya aktararak bu suyu uzun süre tüketmeniz de mümkün. Bu sistem için profesyonel yardım almanız gerekir.
Burada dikkat etmeniz gereken iki nokta var: Öncelikle yağmur suyunun filtrelenmesi gerekebileceğini aklınızda bulundurun. Diğer yandan yağmur suyu toplamayla ilgili belediyelerin farklı yasal düzenlemeleri olabilir. Bu konuda da bilgi sahibi olmalısınız.
Bitkilerinizi Sulayın
Bitkilerinizi sulamak için depoladığınız suyu kullanabilirsiniz. Gerek bahçe sulama, gerekse ev içindeki bitkileri sulamak için bu su iyi bir seçenek olur.
Kompost Yapın
Evinize kompost sistemi yerleştirmek, gezegene yardım etmenin ve tasarruf etmenin etkili bir yoludur ve yağmur suyu bu süreci daha da çevre dostu hale getirebilir. Su ayrışmada önemli bir rol oynar, bu yüzden kompost yaptığınız kabın ağzını açık bırakın da yağmur suları içine yağsın.
Hayvanlar İçin Kullanın
Sokak hayvanları içecek ya da temizlenecek su bulmakta zorlanabilirler. Bu süreci kolaylaştırmak için yağmur suyundan faydalanabilirsiniz. Sokağınızın ya da bahçenizin bir köşesine kaplar içinde su bırakın, hayvanlar bu suları dilediklerince kullansın. Elbette bu kaplara biriktirdiğiniz yağmur sularından koyun.
Sebzeleri Yıkayın
Filtrelenmemiş yağmur suyu kullanıyor olsanız bile, hasat ettiğiniz sebzeleri doğrudan bahçenizde durulayabilirsiniz. Bahçenizde sebze yetiştiriyorsanız, zaman zaman hasat ettiğiniz sebzelerin köklerini yıkamaya ihtiyaç duyarsınız. Topladığınız yağmur suyunu büyük bir kovaya koyun ve sonra havuç, patates veya pancar gibi sebzeleri bu kaba yerleştirin ve sebzeleri önce bu suda yıkayın.
Arabanızı Yıkayın
Arabanızı yıkarken çok fazla su harcarsınız. Hem kesenize yük olur hem de dünyaya. Aracınızı temizlemek istediğinizde arıtılmamış yağmur suyunu kullanın. Bu su aynı zamanda bahçe aletleri, çim biçme makineleri, bahçe fayansları için de idealdir.
Yangın Söndürmede Kullanın
Özellikle dışarıda bir ocağınız varsa, acil bir durumda yağmur suyunu elinizin altında tutmak isteyebilirsiniz. Bir kova yağmur suyu büyük bir tehdit haline gelebilecek bir yangını hızla sonlandırabilir.
burda kullanılan düzeneğin adı vardı varsa nedir ve nerden bulabilirim