Yaprak Biti İlacı Nasıl Yapılır?

Yaprak biti bitkilerle beslenir ve bu sebeple onlara zarar verir. Bitkileri korumak için yaprak biti ilacı kullanabilirsiniz.

Vücut uzunlukları, zarar yaptıkları bitkiye göre değişmekle birlikte 2-3.5 mm boyunda; renkleri ise sarımtrak, yeşil, koyu yeşil ve siyah olabilir. Kışı, tomurcukların dibinde veya yakınında yumurta hâlinde geçirirler. Sonbaharda meydana gelen dişiler, yumurtalarını tomurcukların dibine veya yakınına bırakır. Bunlar, ilkbaharda açılır. Yeni çıkan bireyler, tomurcukların üzerinde veya çiçeklerin içerisinde beslenirler ve doğurarak çoğalırlar. Sonra çiçek, çiçek sapı, meyve ve meyve sapı üzerinde görülürler. Daha sonra yapraklara taşınarak koloniler oluştururlar. Nisan-mayıs aylarında kanatlı bireyler oluşur. Mayısta en yüksek bulaşmayı yaparlar.

Yaprak Biti İlacı

Yaprak Biti Nasıl Zarar Verir?

Yaprak bitleri, bitkilere ince uzun hortumunu sokup öz suyunu emerek beslenir. Bu zararlı, aynı zamanda virüs taşıyıcısı (vektörü)’dır. Koloniler hâlinde sürgün, tomurcuk ve yapraklarda bulunurlar. Saldırısına uğrayan yapraklar, önce uzunlamasına ikiye katlanır; sonra spiral şeklinde, bazen de değişik biçimlerde kıvrılır. Zararlı, çiçeklerin açılmasını engeller; erken kurumalarına ve dökülmelerine yol açar. Dişi organ ve genç meyvelerde yaptığı emgiler nedeniyle meyvelerin ve çiçeklerin şekilleri de bozulur.

Yaprak Biti ile Mücadele

Kültürel, biyolojik ve kimyasal mücadele edilir. Kültürel mücadele de izlenen yollar şunlardır:

  • Bahçe içerisindeki yabancı bitkiler imha edilmeli.
  • Toprak işlemeye özen gösterilmeli.
  • Bu zararlıya, hassas bitkiler yetiştirilmemeli.

Biyolojik mücadele doğal düşmanları ortama salınarak yaprak bitleri ile savaşılabilir. Kimyasal mücadelede ise sürgünlerin % 20’sinde sürgün ve taze yaprakların alt yüzeyinde yaprak biti kolonileri görülmeye başladığı zaman uygun ilaçla ilaçlamaya geçilebilir.

Yaprak Biti İlacı

Yaprak Biti İlacı

Bir litrelik suya ılık suya (40 derece) 5 yemek kaşığı arap sabunu ekleyin ve iyice çalkalayın. Bu karışımı bir püskürtme kanına koyun. Yaprak bitleri yaprakların alt kısımlarında bulunur. Hazırladığınız karışımı bu kısımlara püskürtün. Bu karışım yapraklarda larva oluşumunu engeller.

Öncelikle önlemeye çalışarak, önleyemiyorsanız da mücadele ederek bitkilerinizi yaprak bitlerinden kurtarabilirsiniz. Kolaylıklar dileriz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu