Yapraklar Neden Sararır ve Dökülür?
Yapraklarda görülen sorunlar tüm bitkiyi etkileyebilir. Yaprakların sararması, dökülmesi neden olur ve bu nasıl engellenir?
Yaprakların sararması, dökülmesi gibi sorunlar bitkinin tümünü etkileyebileceğinden acil müdahale edilmesi gereken sorunlardır.
Yapraklar Neden Solar ve Dökülür?
Sonbaharda bitkilerin yapraklarını dökmesi ya da sararması normaldir. Evde yetiştirilen bitkilerde de sonbaharda yaprak dökülmesi görülebilir. Hava ısı düşer, gündüzler kısalır ve hava nemliliğinde artış olur. Bitkiler bu durumda yeterli fotosentez yapamadıklarından gereksiz bazı yapraklarını dökebilirler. Bunun yanı sıra bazı bitkilerin yaprakları uzun bir süre hiç bozulmadığı halde sonbahardan itibaren bozuluyorsa, bunun sebebi havasız kalmalarıdır.
Bazı bitkiler topraktan zehirli madde almışlarsa yapraklarını dökebilirler. Bazen de verdiğini besin bitkinin yapraklarının dökülmesine sebep olabilir. Bunun sebebi de besinde bitkiye zararlı maddeler olmasıdır. Her bitkiye aynı besin verilmemelidir. Bunun yanı sıra su da önemlidir. Bazı bitkiler klorlu sudan etkilenmezken, bazıları kireçli sudan zarar görür.
Yapraklar fotosentez yapamayacağı kadar ışıktan mahrum kalırsa dökülebilir. Mevsim şartlarının uygun olmadığını varsayıp dinlenmeye çekilen bitkinin yaprakları solabilir.
Bitkilerinizi iyice dinlenmiş, tortusundan arınmış su ile sulamalısınız. Suyun ve toprağın pH derecesinin kireçlilik sebebiyle yüksek olması, bitkinin topraktan yeterli demir alamamasına sebep olur. Bu durumda da yapraklar sararır.
Bazı bitkilerin yapraklarının ömrü birkaç ay ya da bir yıldır. Paşakılıcı, mum çiçeği, kauçuk, devetabanı, antoryum bitkilerinin yaprakları birkaç yıl dayanır. Ömrü tamamlanan yapraklar sararır düşer. Bitkilerin özelliklerini bilirseniz, bu durumda paniklemezsiniz. Çünkü bazı bitkilerde bu olağan bir süreç olabilir.
Aşırı sulama da yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Toprağın kimyasal yapısı bozulur. Suyu çok seven bitkiler bile, toprak kurumdan sulanmamalıdır.
Bitkiler esintiden mahrum bırakılmamalıdır. Aşırı hava akımından korunmalıdırlar, fakat esinti de ihmal edilmemelidir. Barış çiçeği, dua çiçeği gibi türler fazla soğuk ve fazla sıcak günlerde zarar görebilirler.
Hava akımlarının güçlü olmadığı, havası nemli odalarda güneşten yoksun kalan bitkilerin yapraklarında mantar hastalıkları olabilir. Bu da yaprakların hastalanmasına sebep olur. Odada toz birikmesini engellemelisiniz. Mantar hastalığı fazla esinti almayan ve yeterince güneşli olmayan bahçelerde, sık sık sulanan bitkilerde de olur. Bitki akşam değil de sabah ile öğle arasında sulanmalıdır.
Kış aylarında içeri aldığınız bitkilerin yaprakları sararıyorsa sorun köklerdedir. Çürümeye başlayan kökün çözümü yoktur.
Yaprak Sararması ve Solmalarına Çözüm
Sararan yaprakların kesilmesi doğru değildir. Yalnızca hastalık durumunda yaprak kesilmelidir. Sararma ve bozulma hastalıktan kaynaklı değilse, yaprağın kendi kendine düşmesi beklenmelidir. Eğer yapraklar en eskilerden başlayarak sararıyorsa, sararanları kesmekte bir sakınca yoktur. Eğer sağlıklı yapraklar az ise sararan yaprakların biraz daha bozulmalarını beklemek gerekir.
Mevsimsel sebeplerle yapraklar sararıp soluyorsa bir süre sulamayı azaltabilirsiniz. Siklamenin kış sonunda ve bahar başında yaprakları sararır. Bu durumda sulamayı azaltabilirsiniz. Siklamen tekrar filizlenmeye başladığında normal sulama düzenine geçebilirsiniz.
Yetiştirdiğiniz bitkileri iyi tanıyın. Bazıları yazın gelmesiyle bozulur. Bu, dinlenme dönemleridir. Sonbaharda da yavaş yavaş canlanırlar. Her bitkinin ihtiyacı başkadır. Hangi bitkiyi yetiştirmek istiyorsanız, önceden bitki hakkında detaylı bilgi edinmelisiniz.