Yaz Mevsiminde Ev Nasıl Serin Tutulur?
Yaz sıcakları etkisini göstermeye başlar başlamaz ev serinletme için de alternatifler düşünülmeye başlanır. Vantilatör, klima dışında alternatifleri ile evinizde püfür püfür rüzgarlar estirebilirsiniz.
Evlerde yaz hazırlıkları sürüyor. Halılar kaldırıldı, kilimler serildi. Klimaların bakımı yapıldı. Veranda ve teraslar temizlendi. Boya badana işleri de tamam. Peki yaz sıcaklarına hazır mısınız? Yaz mevsimini daha serin geçirebilmek için yaşam alanınızda ufak birkaç değişiklik yapmanız yeterli olabilir.
Yaz sıcaklarıyla mücadelenin yılmaz neferleri klima ve vantilatörmüş gibi görünse de pencereden esen rüzgarın yerini hiçbir şey alamaz. Klimayı da bir seçenek olarak tutmanın yanı sıra evinizi alacağınız birkaç önlemle serin tutabilirsiniz.
Güneş Alan Pencereleri Kapalı Tutun
Büyük pencereli evler özellikle kışın kurtarıcı olsa da yaz aylarında öğlen sıcağını olduğu gibi evinize getirir. Özellikle öğlen saatlerinde bu pencereyi stor ya da perdeyle kapatmanız gerekir. Tavandan yere kadar inen perdeler sıcağın evin içerisine girmesini engelleyeceğinden daha etkili olacaktır.
Makineleri Gece Çalıştırın
Fırın, ocak, bulaşık makinesi gibi cihazlar çalıştıklarında ortama ısı yayarlar. Çok gerekmediği sürece bu cihazları güneşin olmadığı vakitlerde kullanmanız evin ısınmasını engeller. Güneş iner inmez tüm kapı ve pencereleri açarak evde hava sirkülasyonu da sağlayabileceğinizden, bu cihazları çalıştırdığınızda oluşacak sıcak havayı da tahliye edebilirsiniz.
Pasif Havalandırma Sistemlerini Tercih Edin
Bir enerji harcamadan ısıtma – soğutma yapabilen yöntemler tercih edilmelidir. Gelişen teknoloji ile birlikte pasif soğutma yöntemleri de geliştiriliyor. Evde kullanılan sıcak – soğuk su bir pompalama yöntemi ve devirdaim sistemi ile bütün ev dolaştırılıyor. Böylece aynı zamanda ekolojik bir yöntem kullanılmış oluyor. Duvardan ısıtma ya da soğutma sağlayan bu yöntem, evin mimari özelliklerine göre kullanılabiliyor. Bunun için uzman kişilerden yardım almanız gerekir.
Serinletici ve Nemlenme Karşıtı Yüzeyler Kullanın
Mermer, granit ve seramik gibi yüzeyler evin daha serin kalmasını sağlar. Bu malzemeler ısı tutmayan özellikleri sayesinde kolayca soğutulabilir. Bunun yanı sıra ışığı yansıtan açık renk dekorasyonlar serinleme açısından faydalı olacaktır.
Pencerelere Gölge Yapan Bitkiler Yerleştirin
Bahçeli bir eviniz varsa pencerelerin önünce büyük bitkiler koyarak güneşten korunabilirsiniz. Bitkiler hem güneşten korunmanızı sağlar, hem de havayı temizler. Gölgelendirme için de bitkilerden faydalanabilirsiniz. Pencerenin hemen yanındaki bir ağaç da bu işlevi görecektir. Özellikle yazlık evlerde bu yöntem uygulanabilir.
Bitki Kökenli Kaplamalar Kullanın
Bambu ya da hasır gibi bitki kökenli bitkiler hem dekoratiftirler, hem de ısı yatlımı yapmaya yardımcı olurlar. Ampuller kapalı oldukları halde etrafa ısı yaymaya devam ederler. Örneğin ampullerinizin etrafını bambu ile kaplayabilirsiniz.
Bu basit birkaç yöntemi uygulayarak yaz aylarında evinizi daha serin tutmanız mümkün.