Yaz Sofraları İçin Öneriler
Havalar ısınıyor, yaz sofraları kurulmaya başlanacak. Bahçenizde, terasınızda ya da balkonunuzda kuracağınız sofralar yazın neşesini de evinize taşıyacak.
Yaz sofranızda şeker renginin pastel tonları hakim olabilir. Kristal kadehler, porselen yemek setleri, boncuklar, kurdeleler ve yazının habercisi çiçekler yaz sofranıza keyifli bir hava katmanıza yardımcı olur.
Yaz masalarınızda uzun, pastel tonlarındaki masa örtülerini kullanabilirsiniz. Masa örtünüz çift kat olsun. Sofranızda yaz enerjisini öne çıkarmak istiyorsanız, beyazı ana renk olarak kullanabilirsiniz. İkinci renk olarak tercihiniz fuşya, kırmızı ya da yazın temsilcisi yeşil renk olabilir.
Bahçenizde düzenleyeceğiniz bir yaz davetinde masanızın etrafını ahşap ya da ferforje, kıvrımlı, patine boyanmış sandalyelerle süsleyebilirsiniz.
Farklı bir alternatif olarak, yaz sofranıza eşlik edecek, açık bir büfe de hazırlayabilirsiniz. Büfede aperatiflere, yemek, içki, çay – kahve servisine ve peçetelere yer verebilirsiniz. Atmosferi rengindeki mum ya da fener kullanarak yaz sofranızda yumuşak bir hava oluşturabilirsiniz.
Sofra Düzenlemesi
Sofra düzenlemesinde dikkat edilecek ilk kural sandalyeler arası mesafedir. Sandalyeler birbirine ne çok yakın, ne de çok uzak olmalıdır. Sandalyelerin masayla mesafesi de düzgün bir biçimde ayarlanmalıdır.
Düzenlemede dikkat edilecek ikinci unsur masa örtüsüdür. Masa örtüsü kenarlardan en fazla 30 cm sarkmalıdır, aksi halde konuklarınız otururken sıkıntı yaşayacak, kazaya sebep olmaktan tedirgin olacaklardır.
Sofra düzeninde asıl kafa karıştıran konu, servis araçlarının dizilimidir. Öncelikle servis alanının tam ortasında denk gelecek şekilde “supla” denilen servis altlığınızı yerleştirmelisiniz. Daha sonra en alttan yukarı doğru sırasıyla ana yemek, ara yemek ve başlangıç tabaklarını koymalısınız. Ekmek tabağını ise servisin sol üst kısmına, salata tabağını da onun yanına yerleştirmelisiniz.
Tabaklarınızı yerleştirdikten sonra çatal bıçaklarınızın dizimine başlayabilirsiniz. Çatal bıçak diziminde ilk dikkat etmeniz gereken sol tarafa çatalların sağ tarafa bıçak ve kaşıkların dizilecek olmasıdır. Bıçakların iç yüzü tabağa bakmalı, kaşık bıçağın dışında yer almalıdır.
Çatal ve bıçaklar tıpkı tabaklarda olduğu gibi kullanım sırasına göre dizilmeli; en dışta başlangıç için kullanılacak küçük boy çatal bıçak, ortada ara yemek için gerekli olan varsa orta boy yoksa büyük boy çatal bıçaklar, en dışta da büyük boy olarak ana yemekte kullanılacak çatal bıçaklar yer almalıdır.
Eğer ana yemek olarak balık olacaksa balık bıçağı, et olacaksa et bıçağı kullanılmalıdır. Bu dizilimi yaparken dilerseniz en dışta olanları en aşağıda en içte olanları da en yukarıda tutabilirsiniz. En içteki çatal ve bıçağın alt kısmı ana yemek tabağının aşağı kısmı hizasında olmalı diğer çatal bıçaklar az miktarda giderek yükseğe konmalıdır.
Tatlı çatal ve kaşıklarıysa tabak takımlarının üst kısmında yer alır. Kaşık dışta ve baş kısmı sola dönük, çatal içte ve baş kısmı sağa dönük olmalıdır.
Bardaklar tabak takımının sağ üst köşesine diyagonal şekilde dizilir. Misafirlerinizin içecek tercihlerini bilmiyorsanız, iç su bardağı ve iki ayrı şarap bardağı üçgen oluşturacak şekilde dizilir. Dilerseniz bir şarap kadehi ile bir su bardağını yan yana koyabilir, üçüncüyü hiç eklemezsiniz.
Peçetenin yeri davetinizin resmi olup olmamasına göre değişir. Resmi bir davet veriyorsanız kumaş peçeteyi, ortasına peçetelik geçirerek tabağınızın ortasına koyabilirsiniz. Peçeteliğiniz yoksa kare veya üçgen şeklinde katlayarak da tabağınızın ortasına yerleştirmeniz mümkün.
Kâğıt peçete ise istek halinde servis edilebilir. Resmi olmayan bir davette peçeteyi tabağın içine koymak sizin tercihinize kalmıştır, ancak dilerseniz sol tarafa, çatalların dış kısmına koyabilirsiniz.