Yazlık Ev Hazırlıkları

Yazlık ev hazırlıkları nasıl yapılır? Yaza girerken yazlık evde yapılması gerekenlere dair bir liste hazırladık. İşte yazlık eve geçerken yapılması gerekenler.

Tüm yıl kapalı kalan yazlıkları yaşanabilir hale getirmek için bazı hazırlıklar yapmak gerekiyor. Yaz sıcaklarının kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı bu günlerde yazlığa gitme planları da yapılmaya başlandı. Tüm yazı yazlığınızı temizlemekle geçirmek istemiyorsanız ipuçlarından faydalanabilirsiniz. İşte yazlık ev hazırlıkları:

Yazlık Evlerin Temizliği

Yazlık evlerin en büyük temizlik işi, tozdur. Eve girdiğinizde öncelikle tüm camları ve pencereleri açın. Evi bolca havalandırmanız gerekiyor. Eşyalarınızın üzerindeki örtüleri kaldırın ve çamaşır makinesinde yıkayın. Tozları almaya başlayın. Toz alma işlemi bittikten sonra camları silin. Tül ve perdeleri çıkarıp  yıkayın.

Yerleri temizleyin. Mutfak dolaplarının içini silin. Tabak, bardak ve tencerelerinizi mutlaka sudan geçirin. Banyoyu temizleyin. Yataklarınıza temiz çarşafları ve pikeleri serin. Son olarak dolaplara eşyalarınızı yerleştirin. Yazlık evlerin istenmeyen misafirleri sivri sinekler için, kapı ve pencerelerinize sineklik taktırmayı unutmayın.

Yazlık Ev Dekorasyonu

Yazlık ev dekorasyonu için, sadelik ideal olacaktır. Yazın sıcak günlerinde, koyu renkler ve mobilya fazlalığı evin atmosferini olumsuz yönde etkileyebilir. Duvarların rengi için açık tonları tercih edin. Giriş kapısının kenarındaki duvarları, cam bölmeler haline getirin. Böylece güneş ışığından daha fazla yararlanabilirsiniz.

Banyo dekorasyonunda yine açık tonları tercih edin. Banyo dolaplarını ve duvarları aynı renkten seçin. Böylece banyonuz daha aydınlık ve ferah gözükecektir. Mutfağınızdaki, açık raf sistemini ağırlıklı olarak kullanın. Fazla eşyaya ihtiyacınız olmayacağı için, büyük kapaklı dolaplar, mutfağınızdaki yaşam alanını daraltabilir.

Yatak odası için, yine sade ve nötr renkler tercih edebilirsiniz. Nevresim, yatak örtüsü ve perdeleri aynı kumaş ve desenden seçin. Naylon kumaşlar yerine, pamuklu ve organik kumaşlar kullanarak, yatağınızın nefes almasını sağlayın.

Yazlık evler, deniz kenarında olduğu için nem alır. Bu nedenle paslanabilecek metal mobilyaları kullanmayın. Tahta ve ahşap mobilyaları tercih edin. Aksesuar seçimlerinde deniz kabukları, küçük dekoratif tekneler gibi denizi çağrıştıran aksesuarları tercih edin. Antreyi pastel renkli bir boya ile boyayıp, büyük bir ayna takın. Yapacağınız bu değişiklikle, ortama derinlik sağlarsınız.

Salonu geniş ve ferah göstermek için, bir duvarı açık renkli pastel bir boya ile boyayın. Üzerine desenli çıkartmalar yapıştırdığınızda salonunuz, şık bir görünüm kazanır. Koltuklarınızı düz, açık renkli keten bir kumaş ile kaplayın. Keten kumaşlar, kullanım rahatlığı sağlar.

Renk seçiminde açık yeşil, açık mavi veya sarı renk tercih edebilirsiniz. Koltuklarınızın üzerine renkli yastıklar atarak, odaya cıvıl cıvıl bir görünüm kazandırın. Halı seçerken, hasır halı veya kilim tercih edin. Kullanımı ve temizliği bakımından yazlık evlere uygun bir seçimdir.

Bahçe Bakımı

Bahçenizdeki bitkilerin kuruyan, zayıf dal ve yapraklarını bahçe makası ile kesin. Bitkilerinize besin takviyesi yapın ve sulayın.  Bahçede bulunan araç gereçleri dekoratif bir kapta toplayın. Göz önünde bulunmayacak bir köşeye yerleştirin. Bahçede kendinize bir yaşam alanı yaratın.

Yeşilliklerin arasında bir köşe açın. Renk olarak, açık renkleri tercih edin. Açık renkli ferforje koltuk takımları, bahçenizdeki yeşil renk tonları muhteşem bir uyum sağlar. Koltuk takımı yerine, armut minderleri de tercih edebilirsiniz.

Minder seçiminde de açık ve canlı renkleri kullanın. Koltukların arasına koyacağınız hasır masa ve şemsiye, konsepti tamamlayabilir. Bahçenizi, dekoratif fener ve lambalar ile ışıklandırın. Bahçenizde, güneşten korunmak için, bir gölgelik hazırlamayı unutmayın.

Havuz Bakımı

Yazlık denilince, akla ilk gelen havuzlardır. Yazlık ev hazırlıkları arasında havuz bakımı da yer alır. Bahçenize havuz yaptırmayı düşünüyorsanız önerilerimize göz atın. Yüzme havuzu yaptırmak istediğiniz yerin zemininin sağlam olması gerekir. Havuzun yerini belirlerken, uzun süre güneş görüyor olmasına ve etrafında yaprak döken ağaç olmamasına özen gösterin.

Havuzun yerine karar verdikten sonra, taban ve perde betonunun bir seferde dökülmesini sağlayın. Havuzun içine izolasyon yaptırdıktan sonra içine su doldurup, mutlaka test edin. İzolasyonundan emin olduktan sonra, döşemesine başlayabilirsiniz.

Havuzun çevresi, iniş ve çıkış basamakları için kaymaz malzeme kullanın. Havuzun ışıklandırılması da önemli bir detaydır. Havuz sualtı lambalarının 12 volt ile çalışmasını sağlamak için trafolar kullanın. Ayrıca, tekniğe uygun topraklama yapılması ve mutlaka kaçak akım rölesinin kullanılması gerekiyor.

Teras ve Balkonların Yaza Hazırlanması

Terasınızdaki oturma grubunuzun üstünü ahşap ile kapatarak çardak hazırlayabilirsiniz. Çardağın üstüne yetiştirdiğiniz bitkileri yerleştirin ve çardağı kaplayacak şekilde sarın. Bu tarz çardaklar fazla yer kaplamamakla beraber, kuytu yerleri değerlendirmenize de yardımcı olur.

Terasınızda çardak yapabileceğiniz gibi, oturma grubunuzun etrafına ve terasınıza dağınık olarak yerleştireceğiniz bitkiler ile dekoratif bir görünüm sağlayabilirsiniz. Oturma grubunuzun etrafına, uzun bitkiler yerleştirin. Bitkilerin sık yapraklı olmamasına dikkat edin.

Teraslar üstü ya da yanları açık alanlar olduklarından yağmurlu havalarda suya maruz kalırlar. Zemin kaplaması, kullanılan malzemeler ya da gider boruları iyi değilse, teraslar zamanla kullanılamaz hale gelebilir. Üstelik teras zemini bir tavan işlevi de gördüğünden su yalıtımı yapılmamış zeminler, zamanla alttaki daire için de sorun teşkil eder.

Teraslarda su yalıtımı, birkaç yöntem ile yapılmaktadır. Yalıtım için zemin kaplaması döşenmeden evvel zemin su geçirmeyen bir örtü ile kaplanabilir. Membran uygulamaları da iş için uygundur. Klasik membran, PVC membran veya epidiyel membranlar kullanılarak terasların kaplanması ve örtülmesi sayesinde su yalıtımı sağlanabilir.

Yazlık Evlerin Bakım ve Onarımı

Gıcırdayan Kapı Menteşeleri: Gıcırdayan kapı menteşelerinin bakımı için makina yağı, zeytinyağı ya da vazelin kullanabilirsiniz. Menteşelerin üzerine birkaç damla yağ damlatıp, kapıyı öne arkaya doğru hareket ettirin. Bu işlemi yaparken, yağın yere damlamaması için bir parça bezi menteşenin altında tutun. Yağ yerine vazelin de kullanabilirsiniz. Bu defa da vazelini menteşelere sürerek, kapıyı öne arkaya hareket ettirmeniz gerekir.

Gıcırdayan Yerler: Yerin gıcırdamasını önlemek için bir miktar talk pudrasını ses çıkartan yerin üzerine serpin. Talk pudrasını özellikle yerdeki çatlakların içine doğru süpürün. Bu işlemden sonra, yüzeyde kalan talk pudrasını silerek, temizleyin.

Kalkmış Duvar Kağıdı: Bir bıçak yardımı ile duvar kağıdı yapıştırıcısını bir kağıt üzerine uygulayın. Bu kağıdı, kalkmış duvar kağıdının altına sürtün. Duvar kağıdını duvara bastırırken, kağıdı çekerek çıkartın. Son olarak temiz bir bez ile oluşan kabarcıklar varsa, düzleyin.

Yıpranmış Bambu: Oturak ve sırtlık bölümü örgü bambulu sandalyeleriniz varsa, bambu bölümler bir süre sonra kullanım sonucunda bollaşır. Bu bollaşmayı gerdirmek için bir süngeri ılık su ile ıslatın. Islak süngeri bambu bölümlerin altında gezdirin. Ertesi güne kadar yavaş yavaş kurumaya bırakın. Gerekiyorsa, işlemi yenileyin.

Takılan Sürgülü Pencereler: Hırdavatçı dükkanlarında satılan silikon yağlayıcı spreyi kullanarak, kızakları yağlayın. Bir bezin üzerine spreyleyin ve kızak yolu boyunca sürün.

Mangal Temizliği

Gazlı Mangal Nasıl Temizlenir?

Gazlı barbeküleri temizlemek için öncelikle güvenlik amacıyla gaz bağlantısını kapayın ve barbekünün yeterince soğuk olduğundan emin olun.

  • Sirke ve limonu, 1’e 2 oranında karıştırarak, ızgaranın üzerine püskürtün.
  • On dakika bekledikten sonra, ızgaranın üzerine yapışmış olan yağ ve kirleri fırça kullanarak çıkarın.
  • Ilık ve nemli bir bez kullanarak, ızgaranın üzerindeki temizleyin. Bezin ızgaraya yapışmaması için ızgaranın tamamen soğumuş olmasına ve fırçanın tüm artıkları çıkardığına emin olun.
  • Kimyasal maddeler yerine sirke ve limon kullanarak ızgara temizliği yapmanız, sağlığınız açısından önemli olduğu gibi, etkili bir temizlik yapabilmenizi sağlar.

Kömürlü Mangal Nasıl Temizlenir?

Kömürlü barbekü temizliği yapmaya başlamadan önce, ızgaranın yeterince soğumuş olduğundan emin olun.

  • Barbekünün ızgara bölümünü çıkararak; kömür, odun ve kül gibi atıkları çöpe boşaltın.
  • Izgaranın üzerine yapışan gıda atıklarını ve yağı kolay bir şekilde temizlemek için, sirke ve limon karışımını püskürterek, bir süre bekletin.
  • Fırça ya da metal spatula yardımıyla, ızgaranın üzerindeki atıkların giderilmesini sağlayın. (Sıcak su kullanarak, yağlardan daha hızlı bir şekilde kurtulabileceğinizden, fırça ya da metal spatula ile yaptığınız işlemi sıcak suyu kullanarak da gerçekleştirebilirsiniz.)
  • Yağ ve besin artıklarını temizledikten sonra nemli bir bez ile ızgaranın üzerini silin.

Yazlık ev hazırlıkları böyleydi. Artık yazlık eviniz kullanıma hazır. İyi tatiller diliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu