Yazlık Ev Nasıl Olmalı?

Yazlıkları neşeli bir yaşam alanına çevirmeden önce bir kaç dokunuş gerekiyor. Yazlık evleri düzenlemenin püf noktaları nelerdir?

Havaların ısınmasıyla birlikte çoğumuz yazlıklara kaçmaya başladık. Kış boyunca kapıları açılmayan ve yaşam belirtisi olmayan yazlık evlerin odalarını, neşeli cıvıl cıvıl günler bekliyor artık.

Yazlık Evlerin Temizliği

Yazlık evlerin en büyük temizlik işi, tozdur. Eve girdiğinizde öncelikle tüm camları ve pencereleri açın. Evi bolca havalandırmanız gerekiyor. Eşyalarınızın üzerindeki örtüleri kaldırın ve çamaşır makinesinde yıkayın. Tozları almaya başlayın. Toz alma işlemi bittikten sonra camları silin.  Tül ve perdeleri çıkarıp  yıkayın. Yerleri temizleyin. Mutfak dolaplarının içini silin. Tabak, bardak ve tencerelerinizi mutlaka sudan geçirin. Banyoyu temizleyin. Yataklarınıza temiz çarşafları ve pikeleri serin. Son olarak dolaplara eşyalarınızı yerleştirin. Yazlık evlerin istenmeyen misafirleri sivri sinekler için, kapı ve pencerelerinize sineklik taktırmayı unutmayın.

Yazlık Evlerin Dekorasyonu

Yazlık evler, deniz kenarında olduğu için nem alır. Bu nedenle paslanabilecek metal mobilyaları kullanmayın. Tahta ve ahşap mobilyaları tercih edin. Aksesuar seçimlerinde deniz kabukları, küçük dekoratif tekneler gibi denizi çağrıştıran aksesuarları tercih edin. Antreyi pastel renkli bir boya ile boyayıp, büyük bir ayna takın.

Yapacağınız bu değişiklikle, ortama derinlik sağlarsınız. Salonu geniş ve ferah göstermek için, bir duvarı açık renkli pastel bir boya ile boyayın. Üzerine desenli çıkartmalar yapıştırdığınızda salonunuz, şık bir görünüm kazanır. Koltuklarınızı düz, açık renkli keten bir kumaş ile kaplayın. Keten kumaşlar, kullanım rahatlığı sağlar. Renk seçiminde açık yeşil, açık mavi veya sarı renk tercih edebilirsiniz. Koltuklarınızın üzerine renkli yastıklar atarak, odaya cıvıl cıvıl bir görünüm kazandırın. Halı seçerken, hasır halı veya kilim tercih edin. Kullanımı ve temizliği bakımından yazlık evlere uygun bir seçimdir.

Yazlık evlerde stor perde tercih edebilirsiniz. Soğutan stor perdeler evinizi serin tutar. Soğutan stor perdeleri, tüm perdecilerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Bahçe Düzeni ve Bakımı

Bahçenizdeki bitkilerin kuruyan, zayıf dal ve yapraklarını bahçe makası ile kesin. Bitkilerinize besin takviyesi yapın ve sulayın.  Bahçede bulunan araç gereçleri dekoratif bir kapta toplayın. Göz önünde bulunmayacak bir köşeye yerleştirin. Bahçede kendinize bir yaşam alanı yaratın. Yeşilliklerin arasında bir köşe açın. Renk olarak, açık renkleri tercih edin. Açık renkli ferforje koltuk takımları, bahçenizdeki yeşil renk tonları muhteşem bir uyum sağlar. Koltuk takımı yerine, armut minderleri de tercih edebilirsiniz. Minder seçiminde de açık ve canlı renkleri kullanın. Koltukların arasına koyacağınız hasır masa ve şemsiye, konsepti tamamlayabilir. Bahçenizi, dekoratif fener ve lambalar ile ışıklandırın. Bahçenizde, güneşten korunmak için, bir gölgelik hazırlamayı unutmayın.

Bahçe dekor malzemelerini, İkea, Mudo Concept, Kervan, Bauhaus, Koçtaş gibi mağazalarda bulabilirsiniz.

Yazlıkta Barbekü Partisi

Yazlıkta, komşularınıza harika bir barbekü partisi verebilirsiniz. İhtiyacınız olanlar; barbekü, eldiven, et ve sebzeler. Barbeküde etleri kızartın. Sevdiğiniz sebzeleri de közleyin. Kızarttığınız etleri hamburger ekmeği ve sandviç ekmeğinde servis edebilirsiniz. Közlediğiniz sebzeleri soyun. Sebzelerin üzerine zeytinyağı gezdirin. Ve tabakları masaya yerleştirin. Masanızın geri kalanını meyve, hafif bir tatlı, cips ve çerezlerle doldurabilirsiniz.

Barbekü yapacağınız zaman tek kullanımlık ürünlerden de faydalanın. Bardak ve tabakları tek kullanımlık ürünlerden tercih edebilirsiniz. Ancak çatal, bıçak gibi malzemelerin plastik olmamasına dikkat edin. Et keserken ve çatalı saplarken uçları hemen kırılabilir.

Son olarak misafirlerinize ev yapımı, buz gibi bir limonata ikram edebilirsiniz.

Yazlıkta Beslenme

Yazlıklar sıcak ve nemli olduğu için, hafif ve sulu gıdalar tercih edin. Kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine, taze sebze ve meyvelerle beslenin. Yazlık bölgelerde bahçelerde yetişen sebze ve meyveler bol bulunur. Bunları taze ve organik tüketme şansınızı değerlendirin. Vücut direncini artırmak, vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için, her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze tüketin, mercimek, nohut gibi besinlere de sofrada yer verin. Pişirme yöntemi olarak, fırında, ızgara ve haşlamayı tercih edin.

Sıcaklarda sıvı kaybını önlemek için, günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu