Yemek Hazırlarken Ön Isıtma Süreci
Yemek hazırlarken, pişirme yapılacak aletlerin önceden ısıtılması gerekir. Buna, ön ısıtma denir. Ön ısıtma süreci ile ilgili birkaç ayrıntı göz önünde bulundurulmalıdır:
Su ile pişirme yapacaksanız, suyu ısıtın. Kaynatmak, haşlamak veya suyun içinde pişirmek farklı yöntemlerdir. Suda pişirmek; yumurta, balık ve meyveleri pişirirken uygulanan hassas bir yöntemdir.
Kaynatma için, suyun buharlaşmaya başlayacak ısıya gelmesine dikkat edin. Su buharlaşmaya başlayınca, kaynama başlamış demektir.
Fırında pişirme yapacaksanız, önceden ısıtmalısınız. Bu süre zarfında sabırlı olun, çünkü istenen ısıya gelmeden fırına konan yemek istediğiniz gibi pişmez. Bu ön ısıtma süresi genelde, 180 santigrat derecede 15 dakika sürmektedir. Ancak, her fırın ve her tarif için farklı ön ısıtma süresi söz konusudur. Bu sebeple, tarifinize uygun hareket edin.
Bazı fırınların saati vardır. Bunun saatini ön ısıtma süresine ayarlayarak, rahatça zaman tutabilirsiniz.
Bazı fırınlarda ise, termometre sistemi vardır. İstediğiniz ısıya geldiğinde uyarı sesi çıkarır ve ön ısınma sürecinin tamamlandığını belirtir.
Tavada pişirme yapacaksanız, yağ eklemeden önce ön ısıtma yapın. Bu sayede, tava genleşir ve en ufak gözenekleri bile genişler ve yağ her noktaya ulaşır. Böylece, pişirme esnasında yapışma olmaz. Ayrıca, sıcak bir tavaya eklediğiniz yağ, daha çabuk ısınır ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
Yağı tavaya ekledikten sonra, yiyecekleri eklemeden önce, yağın üstünden duman çıkmasını bekleyin. Böylece, yağın tam olarak kızdığından emin olursunuz. Tam ısınmayan yağa atılan yiyecekler, yağ çeker, sağlıksız ve ağır olur.
Yemek hazırlarken kullanılan ön ısıtma süreci ile ilgili yukarıdaki bilgiler, mutfakta işinize yarayabilir.