Yemek Yapmanın Püf Noktaları
Yemek yapmaya yeni başlayanların, yemeklerinin neden bir türlü güzel olmadığını anlamaları için sürekli pratik yapmalarına gerek yok.
Yemeklerin lezzetli ve tam kıvamında olması için pişirmenin püf noktalarını bilmeniz yeterli. Böylece usta bir aşçı kadar güzel yemekler pişirebilirsiniz.
Yemek yapmaya başlarken, ellerinizi sabun ve sıcak su ile yıkayın. Özellikle çiğ gıdalarla, örneğin tavuk, balık veya kırmızı et ile temas ettikten sonra başka bir malzemeye veya gıdaya dokunacaksanız, ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin.
Pişirme sürecinde zaman kaybı olmaması için gerekli tüm malzemeleri tezgah üzerinde düzenli şekilde hazırlayın. Yemek yapmaya başladığınızda, karmaşık tarifler sizi zorlayabilir, bu nedenle kendinize karmaşık olmayan tarifler seçin. Ne kadar çok kaynaktan yararlandığınız ve yemek hazırlamaya ne kadar zaman ayırabileceğiniz de önemlidir.
Öneriler
- Yemekler ılık ya da sıcak da olsalar buzdolabında soğutabilirsiniz.
- Çorbanızı kaynadıktan sonra, tencerenin kapağını açıp soğutmayın.
- Sebze, doğrama tahtanız ile kırmızı ve beyaz et doğrama tahtalarınız ayrı olmalı.
- Yemeğinize, baştan çok fazla su koymadan pişirin.
- Yemeğe ilave edeceğiniz suyun soğuk olmaması gerekir.
- Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin.
- Yemeğin fazla salçalısı iyi olmaz.
- Yemeğin taşmaması için, tencerenin ağzına zeytinyağı sürün.
- Pilav pişirirken tencereye ince bir dilin limon atın.
- Makarna haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın.
- Makarnayı soğuk sudan geçirmeyin. Zeytinyağlı yemekler yararlıdır ama, pişerken içine eklenen şeker ve uzun süre pişirilmeleri nedeniyle zararlı hale gelebilirler.
- Patlıcanları yemekten önce tuzlu suda en az 15-20 dakika bekletin.
- Soğanların kararmaması için biraz un ekleyin.
- Soğanları soyarken sirke serpin.
- Mantarı hiçbir zaman yıkamayın.
- Yoğurt suyunu atmayın.
- Yumuşamayan fasulyeler için karbonat kullanabilirsiniz.
- Cam tencere kapaklarının buharlaşmaması için, kapağın içini limon kabuğu ile silin.
Fasulyeleriniz sert kalmasın: Fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyarsanız hem daha çabuk pişer hem de yumuşacık olur.
Zeytinyağı evde nasıl muhafaza edilir? Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14- 15°C’dir. Zeytinyağları renkli cam şişelerde saklanmalıdır.
Soğanı nasıl kullanmalı? Sebze yemeklerinde önce kıyma veya et suyla birlikte öldürülüp pişirilmeli. Sebze yemeklerinde çok az suda pişirilmelidir.
Kurabiyeleri nasıl saklanmalı? Kurabiye kavanozunun içine 1-2 dilim kabuklu elma atın.
Etlere lezzet katın: Pişirmeden önce 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marine edip üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletebilirsiniz.
Bamyayı pişirirken: Bamyaları pişmeden önce 30 dakika, 3 silme çorba kaşığı tuz ve 1,5 kahve fincanı sirkeyle hazırlanan karışıma yatırın.
Çatlak yumurtaların haşlanması: Yumurtanın çatlak yerine bir dilim limon sürün ve yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya batırın.
Havuç yapraklarını kullanın: Havuç yapraklarını salatalarınızda kullanabilirsiniz.
Közlenmiş mısır: Közlediğiniz mısırı bol tuzlu ılık suya batırarak yiyebilirsiniz.
Turşu: Turşu suyuna 1 çay bardağı nohut veya bir beze sarılmış ekmek içi, 1 çay bardağı kadar da toz şeker koyabilirsiniz.
Mantarların lezzeti: Mantarı çok az suda ve harlı ateşte pişirmeyin.
Tavuk etinin muhafaza edilmesi: Pişirdikten sonra hemen tüketmeyeceğinin tavuk etini fırından çıkardığınızda üzerine margarin ve limon suyu sürüp alüminyum folyoya sararak saklayabilirsiniz.
Ekşimiş yoğurtlar: Süzme yoğurdunuz ekşirse, içine su koyup tekrar süzün. Ekşiliğinin gittiğini göreceksiniz.
Yumurta parçalanmasın: Haşlanmış yumurtanın keserken parçalanmaması için bıçağı sıcak suyun içinde ıslattıktan sonra kesin.
Börekleriniz iyi kızarsın: İyi kızarması için böreğin üzerine yumurta ya da biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün.
Sebzelerin yeşil kalması için: Sebzeleri pişirmeden önce bol tuzlu suda bekletin.
Kurabiyeleriniz parçalanmasın: Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz.
Peynirlerin taze kalması için: Peynirinizin kurumasını istemiyorsanız, önceden tuzlu suya batırılmış nemli bir beze sararak muhafaza etmelisiniz.
Yemekleriniz taşmasın: Yemeğin taşmaması için, tencerenin ağzına zeytinyağı sürün.
Yemekleriniz tadından yenmez olacak. Afiyet olsun.