Yeni Başlayanlar için Bahçıvanlık

Bahçede bitki yetiştirmek istiyorsanız, önce konu hakkında bilgi sahibi olmanız, daha sonra da basit uygulamalardan başlayarak, yavaş yavaş karmaşık uygulamalara geçmeniz gerekir.

 Bahçıvanlık sabır ve ilgi işidir. Güzel bir bahçeyi oluşturan bitkiler zaman içinde serpilir. Bahçıvanlığa başlamadan önce bitkiler ve kullanılacak malzemeler hakkında genel bilgi edinmek fayda sağlar.

 Bölgenizi tanıyın

Yaşadığınız bölgenin karakteristik özellikleri, yetiştireceğiniz bitkileri doğru belirleyebilmeniz açısından önemlidir. İklim ve güneş ışığına maruz kalınan süre gibi bilgiler, doğru bitkiler seçebilmek ve bu bitkiler ile nelerin mümkün olabileceğini anlamak açısından belirleyicidir. Yerel bitkiler hakkında bilgi sahibi olarak, en az bakım ile en iyi performansı gösterecek doğru bitkileri belirlemek mümkün olur.

Toprağı test edin

Toprağın pH ve besin seviyelerini ölçün. Toprağın asidik ya da alkali olması, bitkilerin besinleri emme seviyelerini de etkilediği için, hangi bitkilerin, hangi pH seviyelerinde en iyi yetiştiğini belirlemek açısından önem taşır.

Toprağın dokusunu da dikkate almak gerekir. Toprağın kolaylıkla küreklenebilir ve avuçlarınızda dağılıyor olması gerekir. Çok sert ya da kum gibi toprak çoğu bitkinin kök salması için uygun değildir. Toprağa taze toprak ve organik gübre ekleyin ve bitki dikimine başlamadan önce mümkün olduğu kadar fazla ve derin şekilde havalandırın.

Bahçecilik

Kolay bitkilerle başlayın

Bahçıvanlığa başlamak için sebze yetiştirmek iyi bir tercih olabilir. Sebze yetiştirmek uzun süreye gereksinim duymadığı için, aylar boyu uğraşıp, sonunda hayal kırıklığına uğramış olmazsınız. Eğrelti otu gibi basit bitkilerle başlayıp, bunları yetiştirmeyi başardıktan sonra, daha komplike bitkilere geçmek idealdir.

Plan yapın

Bitkileri dikmeden önce, ne kadar büyüyeceklerini ve ne kadar yer kaplayacaklarını belirlemek önem taşır. Böylece, dikim yaparken, bitkileri birbirinden ne kadar uzağa dikeceğinizi doğru şekilde belirlersiniz. İki yıllık bitkiler için yaklaşık 50 cm’lik aralık bırakmak uygundur.

Bitkilerin ne kadar boylanacakları da önemlidir. Kısa boylu bitkileri bahçenin ön taraflarına, uzun boylu bitkileri ise arka taraflara dikmek gerekir. Bu aşamada, güneşi de dikkate almak önem taşır. Uzun ağaçların kısa ağaçları gölgede bırakmasını önlemek için tüm bitkilerin boylarını öngörebilmek gerekir. Ek olarak, hangi bitkilerin güneş, hangi bitkilerin ise gölge sevdiğini de bilmek önem taşır.

Bir defter tutun

Bahçeniz ile ilgili notlarınızı aldığınız bir defter tutmanız, zaman içinde hayalinizdeki bahçeyi yaratmanızı kolaylaştırır. Bahçedeki gelişmeleri not alabilir, çevrede rastlayıp, beğendiğiniz bitki isimlerini yazabilir, bahçe planlamanızı bu defterde yapabilirsiniz.

Bitki Yetiştirme

Bir takviminiz olsun

Her mevsimdeki bahçe görevlerinizi bir takvimde işaretleyin. Ilkbaharda bitkileri gübrelemeye başlamak gerekir. Bu işlemi sonbaharın sonlarına kadar her altı ya da sekiz haftada bir tekrarlayabilirsiniz. Yazın genellikle bitki dikmek için çok sıcaktır. Sonbaharda, yoğun sıcaklar geçtikten sonra, bitkilerin dallarını budamak gerekir. Bir sonraki sene için çiçek soğanları dikmek istiyorsanız, bu işlemi sonbaharda ya da ilkbaharın başlarında yapabilirsiniz. Kışın ise odunsu bitkileri ve gülleri budamak için doğru zamandır. Bunu, ilk dondan önce yapmak gerekir.

Dikkatli sulayın

Su verirken, iki önemli nokta vardır: düzenli olarak sulamak ve yeterli miktarda su vermek. Düzenli sulamak, belirli aralıklarla suluyor olmak anlamına gelir. Yeterli miktada su vermek ise bitkiden bitkiye değişkenlik gösterir. Suyun toprağın içine işlediğinden emin olun. Yeni bitkilerin kökleri henüz gelişimlerini tamamlamadıkları için daha sık su ister. Sulama yapmak için ideal zaman ise sabahın erken saatleridir. Bu sayede, bitkiler öğlen sıcağından önce suyu tam olarak emer. Eğer bitkileri akşam sularsanız, bitkiler mantar gibi hastalıklara daha yatkın olur.

Sürekliliği sağlayın

Bahçecilik ile ilgili en önemli faktör süreklilik sağlamaktır. Bitkilerle her gün ilgilenip, otları temizleyerek, bitkileri yakından gözlemleme ve ihtiyaçlarını belirleme fırsatını yakalarsınız. Eğer bir bitkinin gelişiminin yavaşladığını fark ederseniz, bitkinin köklerini nazikçe kontrol etmekte fayda olur. Bazen köklerin nazikçe açılması ya da stimüle edilmesi gerekir ki toprakta yayılabilsinler.

Sabırlı olun

Bahçıvanlık bir süreçtir. Bazen sabırsızlıktan dolayı bitkilere çok fazla su verebilir ya da gereğinden fazla ilgilenebilirsiniz. Oysa, yanlış giden bir şey olmadığı sürece yeterli derecede su vermek ve ilgi göstermek, bitkilerin kendini bulması için yeterli olur.

Rengarenk ve yemyeşil bir bahçe yetiştirmek için bitkilerinize sürekli ilgi göstermeniz gerekir. Her gün mutlaka bitkileriniz ile ilgilenip, gelişimlerini gözlemlemeniz, serpilip, coşmalarını sağlar. Güzel bir bahçe, evinizde geçirdiğiniz zamanın çok daha keyifli geçmesi için vazgeçilmezdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu