Yeni Evliler için Ev Kurma Hazırlıkları
Ev alışverişi için bilmeniz gerekenler.
Yeni evlenenler için bir evi, yuvaya dönüştürmek zor bir süreç. Bu süre zarfında birçok aksilik yaşanabilir. Bu dönemi daha kolay geçirebilmeniz için ev kurmadan önce, yapmanız gerekenleri araştırdık.
Ev Eşyalarını Satın Almadan Önce Yapmanız Gerekenler
Eşyaları satın almadan önce, oturacağınız evi belirleyin. Aldığınız eşyalar; evin şekline uymayabilir. Evi belirlemeden, eşya satın alan çiftler, bu nedenle sıkıntı yaşarlar.
Bütçenizi oluşturun. Almak istediğiniz eşyaların, bütçenize uygun olup olmadığına karar verin. Bütçenizden fazla rakamlarla karşılaştıysanız, almakta zorunlu olmadığınız eşyaları listeden çıkarın.
Liste hazırlayın. İhtiyaçlarınızı belirleyerek, bir liste oluşturun. Liste hazırlamamanız , gereksiz birçok eşya almanıza neden olabilir. Sıklıkla kullanılmayacak eşyaların alınması yaşam alanınızı kısıtlar, evleri olduğundan daha dağınık ve küçük gösterir. Liste hazırlayarak doğru alışveriş yaparsınız.
Basit krokiler hazırlayın. Mağazalarda gördüğünüz mobilyalar, eve yerleştirdiğinizde tahmininizden fazla yer kaplayabilir. Sıkıntı yaşamamanız için, çizdiğiniz basit krokiler üzerine eşyaların yaklaşık büyüklüklerini not edin. Bu sayede ana mobilyaların yerleşimi konusunda fikir edinmiş olursunuz. Bazı mobilya firmalarında, bilgisayar yerleşim programlarıyla, evinizin mobilyalı halini test etme şansınız da var. Bu yöntemlerle evinizde son dakika sürprizi yaşamazsınız.
Evinizin tarzını belirleyin. Modern, klasik, rahat görünümlü veya eşyaları kendi zevkinize göre kombinleyerek oluşturacağınız özgün tarzla hoş bir dekorasyon elde edebilirsiniz. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, stilleri internette araştırarak istediğiniz tarzı yakalayabilirsiniz.
Oturacağınız Evi Seçerken
Oturacağınız evi seçerken uzun vadeli düşünün. 1+1 evler, yeni evliler için ideal gibi görünse de ileride aranıza katılacak bebeğinizi düşünerek, ebevyn odasının yakınında bir oda daha olmasına dikkat edin. Odaların metrekareleri de oldukça önemli. Evin toplu ulaşım araçlarına olan mesafesi, yakınlarda market olup olmadığı, park alanının bulunup bulunmadığı gibi detayları da göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Evde Yapmanız Gereken Hazırlıklar
İlk önce bir metre yardımıyla evin ölçülerini alın. Evin bölümlerinin ölçülendirilmiş basit krokilerini de çizebilirsiniz. Alacağınız kanepe, yatak, masa, sehpa gibi eşyaların, boyutlarının ne olması gerektiğini belirleyin. Evdeki kapılar ve koridorların ölçüsü mobilyaların geçebilmesi için önemlidir. Aynı zamanda duvarların da ölçülerini alın. Dar bir alanda duvarlar büyük önem kazanır. Mobilyaları satın almadan önce evde yapacağınız bu hazırlık, eşyaları yerleştirirken rahat etmenizi sağlayacaktır.
Eşyaları Seçerken
Yatak odası, uyumak için tasarlanmış bir alan olmasının yanı sıra, kıyafetlerinizin de depolandığı bir alandır. Rahat ve ergonomik bir yatak dışında, yeteri kadar saklama alanı da bulunmalıdır. Bazalı yataklar ve çok gözlü gardıroplar kullanmaya özen gösterin.
Salon ya da oturma odaları dinlenme mekânları olarak kullanıldığından, mümkün olduğunca rahat eşyalar seçmeye özen gösterin. Misafirlerinizi de düşünerek, aynı zamanda yatak da olabilen çok fonksiyonlu mobilyaların seçimi, avantajlı olacaktır. Günlük yaşamın kullanım şartları hesaba katılarak dayanıklı ve temizlenmeye müsait mobilyaların seçilmesi de kolaylık sağlayacaktır. Gümüşlük ve vitrin gibi yer kaplayan mobilyalar yerine, yemek takımını koyacağınız küçük bir büfe almanız yeterli olacaktır.
Yeni evlenen çiftlere daha çok mutfak araç gereçleri hediye edildiği için, mutfaklarınızda depolama alanları yaratın. Böylece dağınıklığı ortadan kaldırmış olursunuz. Mutfak dolaplarını seçerken, açık renklerin tercih edilmesinde fayda var. Açık renkler, sadeliğin yanı sıra, aydınlık ve geniş bir görüntü sağlar.
Banyolarınızda hem eşiniz, hem de kendiniz için ayrı ayrı alanlar yaratmaya özen gösterin. Böylelikle şahsi eşyalarınızı özgürce yerleştirebilirsiniz.
Depolama alanları yaratın. Puf ya da kanepe seçerken depolama alanı olanları, yatakta da bazalı olanları tercih edin. Aynı zamanda banyoda lavabo altlarındaki boş alanları, dolap haline getirerek değerlendirebilirsiniz.
Renk seçiminde beğenileriniz kadar, mekânın yapısal özellikleri de önemlidir. Dar, karanlık mekânlar daha geniş göstermesi açık renkleri için tercih edebilirsiniz. Geniş ya da bol ışık alan yerlerde canlı tonları kullanabilirsiniz. Bol ışık alan bir mekânda, açık renkler kullanabilir ve güneşin enerjisini uzun süre içeride depolayabilirsiniz. Duvar ve zemin uyumuna da dikkat edin. Alanınız darsa açık renkli zemin kullanın, koyu renkli zeminde mutlaka açık renkli halıları tercih edin.
Eşyaları Yerleştirdikten Sonra
Eşyalarınız, yaptığınız kontrollü alışveriş sonrasında, evinizle uyumlu olacaktır. Yine de uymayan veya yakışmadığını düşündüğünüz eşyalarınız varsa, hemen değiştirme şansınız olacaktır. Eşyalar yerleştikten sonra kontrollerinizi yapıp, gerekli düzenlemeleri yerinde yapabilirsiniz.
Evi döşerken ortak karar vermeyi unutmayın. En ufak detayı bile beraber seçin ve birlikte yerleştirin. Bütçenize en uygun dekorasyonu yapmak için, daha çok gezin ve araştırın.