Yerli Tohum Nedir? Neden Önemlidir?
Yerli tohum, binlerce yıllık değişime uyum sağlayarak günümüze kadar ulaşmış genetik bir mirastır. Sürdürülebilir gıdanın güvencesi olarak biyolojik çeşitliliği sağlamaktadır.
Tek tip tohum ise gıdada krize sebep olabilir. Beraberinde de bir çeşite bağımlılığıve açlığı getirebilir. Çünkü öngörülemeyen bir hastalık tek tip tohumu yok edebilir. Bu sebeple çeşitlililik sürdürülebilirliğin güvencesidir.
Labaratuvarda üretilen tohumlar yüzyıllardır prakla buluşan atalık tohumların gelecek nesillere aktarılmasını tehdit etmektedir. Küçük çiftçi fiyatı uygun bulduğu için tek tip tohuma yöneldiğinden atalık tohumlar git gide yok olmaktadır.
Bulundukları toprağın isteklerine göre şekillenmiş, çevre ve iklim ile uyumlu yerli tohumun yok olmaması için çeşitliliğin korunması, ekilerek hasat alınması gerekir.
Yerli Çeşidi Nedir?
Farklı yörelerdeki çiftçilerce adlandırılmış, seçilmiş ve günümüze kadar ulaştırılmış, yerel koşullara uyum sağlamış çeşitlere yerli çeşidi deniliyor. Yerel çeşitlerin tohumu da yerel tohum.
Hibrid Tohum nedir?
Birleştiklerinde istenen karakterleri ortaya çıkaran gen kombinasyonunu sağlayacak bireyleri verecek olan ebeveynler arasındaki birleşme sonucu oluşan bireylere “hibrit” deniyor.
Yerli Çeşitlerin Çevreye Olumlu Etkisi Var mıdır?
Yerli çeşitler, geliştirilmiş çeşitlere göre daha az su ve gübre kullanıyor. Bazıları hastalıklara ve zararlılara karşı daha dayanıklı. Aşırı su, gübre ve kimyasal kullanımı olmadığı için kirliliğe yol açmıyorlar.
Kaynak: 100 Soruda Gerçek Gıda