Yeşil Çatı Nedir?
Her geçen gün sayıca artan yeşil çatılar şehirleri yaşanabilir kılmanın başat yöntemlerinden biri.
Yeşil çatılar bitkilendirilmiş çatılardır. Binaların çatılarını yaşanabilir kılmak ve çevresel faktörler açısından sürdürülebilirliği sağlamak için yeşil çatılar ideal çözümlerdir. Son yıllarda özellikle metropollerde sıklıkla hayata geçirilmeye başlanan yeşil çatılar, şehrin beton yığınları arasında yeşil alan sağlayarak, nefes almak için doğal bir alternatif sunar.
Yeşil çatılar birçok fayda sağlar: estetik olarak sunduğu güzelliğin yanı sıra, yağmur suyunu tutarak, ani taşkın risklerini minimize eder, biyoçeşitliliği arttırır, drenaj ve izolasyon sistemi sayesinde uzun süre canlılığını korur, bitkilendirme sayesinde havayı temizleyerek çevre kirliliğini önler, şehirleşmeye bağlı ısı artışını önleyerek ekolojik sisteme katkı sağlar.
Yeşil çatıların dört farklı değerlendirme krtiteri vardır.
- Yeşil çatının kapladığı alan,
- Yeşil çatı projesinin konumu,
- Yeşil çatı projesinin yer aldığı binanın tipi; özel bina ya da kamu binası,
- Yeşil çatının çeşidi; intensif, semi-intensif ve ektensif
2014 yılında gerçekleştirilen Yeşil Çatı Sektörel Araştırması sonuçlarına göre – yukarıdaki dört kriter göz önünde bulundurulduğunda – dünya çapında yeşil çatı projeleri bakımından ilk üç şehir sırasıyla Washington DC (ABD), Toroonto (Kanada) ve Philadelphia (ABD)’dir. (GRHC, 2014 Yeşil Çatı Sektörel Araştırması)
Ekstensif yeşil çatılar: İnce toprak kullanılarak, az yoğunlukta bitkilendirilmiş çatılardır. 200 mm veya daha az derinlikte toprak katmanı ve bitkilendirme içerir.
İntensif yeşil çatılar: Kalın toprak kullanılarak, yoğun bitkilendirilmiş çatılardır. 200 mm üzerinde toprak kullanımı ve bitkilendirme içerir.
Semi-intensif yeşil çatılar: Ektensif ve intensif alanların birlikte kullanıldığı yeşil çatılardır.
Yeşil çatılar binaların çatılarında ekolojik olduğu kadar, estetik ve keyifli yaşama alanları yaratmanın en ideal yolu olarak, gün geçtikçe sayıca çoğalmaktadır.