Yeşil Salatalar ve Malzemeleri
Yeşil salatalar alkali özellikleri ile çok sık yenmesi gereken besinlerdir.
Yeşil salatalar sağlık deposudur. Yapımı da oldukça pratik olan yeşil salataları her sofrada bulundurabilirsiniz. Farklı yeşillikleri biraraya getirerek, lezzetli salata kombinasyonları yaratabilirsiniz.
Çiğ yenmesinde sakınca olmayan bütün yeşillikler, salata yapımında kullanılabilir. Salata yapımında kullanılabilecek yeşillikler arasında; dereotu, fesleğen, göbek salata, hindiba (radika), ıspanak, kazayağı, kıvırcık salata, marul, maydanoz, nane, roka, suteresi, tarhun ve tere sayılabilir.
Otları taze ve diriyken kullanmak gerekir. Kendini bırakan otları soğuk suya koyduğunuzda hemen toparlanıp, canlanır. Otların kökleri ile yapraklarının birleştiği yerde genellikle toprak oluduğu için iyice yıkanması gerekir. Otları iyice temizlemek için bol suyun içinde bir süre bekletmek yeterli olur. Suda bir süre bekletip, birkaç su yıkayın. Son olarak, 1 kap suya 1 çorba kaşığı sirke karıştırarak, otları bu karışımın içinde bekletip, yıkamak tam sonuç verir.
Otları salata sosu ile karıştırmak için ellerinizi ya da iki büyük servis kaşığını kullanabilirsiniz. Yeşil salata hazırlarken farklı karışımlar deneyebilirsiniz.
Alternatif yeşil salata karışımları:
- Roka, beyaz peynir, ceviz
- Mozzarella peyniri, fesleğen, domates
- Fesleğen, salatalık, tulum peyniri, ceviz
- Kıvırcık salata, taze nane, maydanoz, dereotu
- Kıvırcık salata, turp rendesi, turşu
- Kıvırcık salata, haşlanmış nohut veya kuru fasulye
- Ispanak, beyaz peynir, ceviz,
- Göbek salata, kırmızı lahana, havuç, taze kaşar, mısır
Yeşil salata çok sağlıklı olduğu gibi, alkali bir besindir ve bolca tüketilmesi vücuda fayda sağlar. Yeşil salatayı her sofrada bulundurarak, farklı yeşilliklerin vitaminlerini almaya özen gösterin.