Yılbaşı Çiçeği – Yılbaşı Kaktüsü
Yılbaşı çiçeği zamanı geliyor. Eskiden Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen yılbaşı kaktüsü kış başında çiçeklenmeye başlar.
Yılbaşı kaktüsü, sonbahar sonundan mayıs ayına kadar birkaç kez çiçeklenir. En çok kış başında çiçeklenir.
Yılbaşı kaktüsü, çiçek açması için yaz başından itibaren dışarıda tutulmalıdır. Ekim ayında sulamayı azaltın. Kasım ayında hiç sulamayın. Aralık’ta az miktarda sulayın. Tomurcuklar belirdiği zaman içeri alın. Bulunduğu yer çok havadar olmalı.
Yılbaşı Çiçeği Bakımı
Isı
Daima serin ortamda tutulmalıdır.
Işık
Direkt güneş ışığı görmeyen aydınlık bir yerde tutulmalıdır. Sabah erkenden veya akşam direkt güneş alabilmeliler. Aralık ortasından şubat ortasına kadar bütün gün direkt güneş almalarında sakınca yok. Yaz boyunca öğle civarı güneşi kesinlikle filtrelenmiş olmalı veya hiç olmamalı.
Sulama
Çiçekliyken ve yazın süzenli olarak sulayın. Dinlenme zamanı suyu azaltın. Kasım başında asıl yerine alıp suyu artırın. Çiçekleri bittikten sonra sulamayı azaltın.
Yaz boyunca eğer dışarıda esintili yerde tutuyorsanız toprak yarıdan fazla kuruduğunda, diğer şartlarda ve diğer zamanlarda toprak iyice kuruduğunda sulayın.
Su iyice dinlendirilmiş, tortusundan arınmış olmalı. Saksı altında tabakta su beklememeli. Hiçbir sulamada toprak suya iyice doymamalı.
Gübrelenmesi
12-2. aylar arasında 15 günde bir kez 1 gr. kaktüs gübresi 1 lt. suda eritilerek verilmelidir.