Yılbaşı Masası Nasıl Hazırlanır?
Kusursuz bir yılbaşı masası için hazırlıklara başlayın. Şık bir yılbaşı masası için çok masraf yapmanız gerekmiyor.
Yılbaşı denilince akla ilk gelen renkler kırmızı ve yeşildir. Siz bu renkleri çeşitlendirmelisiniz. Hoş bir doku ve derinlik yaratmak için moru seçebilirsiniz.
Yemek odasının çeşitli yerlerinde küçük ışıklar kullanabilirsiniz. Tüm bunlar odanızı görsel bir şölene dönüştürecektir.
Masanızın bulunduğu odanın bir köşesini yılbaşı ağacı, yılbaşı çanları, mumlar, şekerler ve küçük hediyeler ile dekore ederek misafirlerinize hoş bir atmosfer yaratabilirsiniz.
Sofraya her konuk bir yemek tabağı, servis tabağı, salata tabağı koymalısınız. Hiçbir konuk sofradaki herhangi bir yiyeceğe ulaşmakta güçlük çekmemelidir. Bunun için büyük bir yemek takımına ihtiyacınızı olacak. Şık bir yemek takımı, sofranız için en önemli detaydır. Altın gibi şaşaalı desenlerden kaçınarak masanızı yeni bir yıla girmenin heyecanına uygun bir yemek takımıyla kurmalısınız. Çatal bıçakların, bardakların doğru yerlerde olduğundan emin olun.
Peçetelerinizi masanızın tonlarına uygun olarak seçebileceğiniz gibi, sofraya sürpriz katmak için çarpıcı renklerden de seçebilirsiniz.
Masanıza mümkün olduğunca fazlalık oluşturabilecek hiçbir şey koymayın. Güzel bir sofrada kalabalığa yer yoktur. Masaya sığmayan malzemeler için bir servis masası kullanabilirsiniz.
Sofrada Bulunması Gereken Malzemeler
Peçete: Genelde sol tarafına konur, salata çatalı, yemek çatalı, (balık varsa balık çatalı ve bıçağı), çorba kasesi, çorba servis tabağı, servis tabağı, yemek bıçağı, çorba kaşığı, ekmek tabağı, tereyağ bıçağı, tatlı kaşığı, tatlı çatalı, su bardağı, şarap kadehi, içki bardağı.
Sofra Düzeni
- Çatal, kaşık ve bıçaklar kullanılış amaçlarına göre dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
- Servis, yemek, salata ve ekmek tabağı ile bunlara ilaveten mönünüzün ihtiyacını karşılayacak diğer tabaklar kullanılmalıdır.
- Yemek çatalı tabağın soluna
- Yemek bıçağı tabağın sağına
- Yemek kaşığı tabağın sağına, bıçağın dışına
- Balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına
- Balık bıçağı tabağın sağına, yemek bıçağı dışına
- Meze çatalı tabağın soluna, diğer çatalların dışına
- Meze kaşığı tabağın ön kısmına
- Çerez ve pasta çatalı tabağın ön kısmına, sapı sola doğru
- Çerez ve pasta bıçağı tabağın ön kısmına, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru, çatalın yanına
- Su bardağı tabağın sol ön kısmına
- Şarap bardağı su bardağının sağına
- Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına
- Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın
- Soslar yağ ile sirkeye yakın
- Yağ tabağı servis tabağının sol ilerisine
- Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine
- Meyve tabağı ortaya
- Ekmek tabağı ortaya
- Çiçek arajmanları masanın ortasına
- Peçete servis tabağının soluna konulmalıdır.
İçecek Sunumu
Sıkışıklık olmasını engellemek için, içecek ikramlarının bulunduğu barı (bir masa veya tezgah üzeri kullanılabilir) sirkülasyonun rahat sağlanabileceği bir noktaya kurmak gerekir. Eğer self servis olacaksa,tüm misafirlerin ihtiyaçlarının sağlandığından emin olun; şişe açacağı, buz tutacağı, garnitürler, peçeteler, buz ve buz kovası.
Bardakları ve buz kovasını bir tepsi üzerine yerleştirerek, olası dökülmeler için önlem almış olursunuz. Şarap servis ederken, yeteri kadar şişe açın ki misafirler şişe açmak ile uğraşmasın. Garnitürleri önceden hazırlayın ve yeterli miktarda olduğundan emin olun. Çoğu garnitür sadece dekoratif bir ikram olmakla kalmaz, içeceklere de tat katar.