Yıldız Çiçeği Dalya
Dalya olarak da bilinen ve gösterişli çiçekleri olan yıldız çiçeği bol güneşli yerlerde yetişir.
Papatyagiller familyasından bir bitki olan yıldız çiçeğinin 40’a yakın türü vardır. Anavatanı Orta Amerika’dır. Yıldız çiçeği birkaç ayda çiçek açar. Yumrulu bir çiçektir.
Yıldız Çiçeği Bakımı
Toprak İsteği
Suyu iyi süzdüren, asitli toprakları sever. Toprağınız uygun değilse elinizdeki toprağa ponza taşı katarak toprağın havadarlığını artırabilirsiniz.
Yıldız Çiçeği Ne Zaman Ekilir?
Dalyanın yaz ve ilkbaharda en az 5 saat güneşe ihtiyacı vardır. Yeterince güneş almayan bir yere ekmemelisiniz. Saksıda yetiştirecekseniz saksıyı güneş alan bir yere koymalısınız. Yumruları 20 santim derine gömmelisiniz. Ardından sulayın. Saksıya ya da bahçeye diktiğiniz dalyanın yanına birer destek değneği çakın. Büyüdüklerinde bağlanması gerekir.
Sulama
İlk sulamadan sonra toprak iyice kurumadan sulanmamalıdır. Filizler dışarı çıkınca sulama düzeni değişir. Boyu 15 santimi geçene kadar az sıklıkta sulanabilir. Bundan sonra da haftada ir sulamak yeterli olur. Çok sıcak günlerde daha sık sulanabilir.
İlkbahar Bakımı
Boyları 10-15 santimi geçince tepeleri koparılmalıdır. Bu, erken gelişmeye başlayan dalya için gereklidir. Mayıstan sonra kesinlikle tepe kırması yapılmamalıdır. Tekrar çiçeklenmesi için çiçekler solar solmaz kesilmelidir. Çiçek açtıkları zaman toprağına gübre şerbeti verilmelidir. Böylece gelecek yıla daha güçlü olur.
Kış Bakımı
Dondurucu soğukta çok zarar görür. Yumrular kış boyunca korunmalıdır. Kışın don tehlikesine karşı toprağın üstüne kuru yapraklar, sığır gübresi, saman ve talaş karşımı serpmek gerekir.
Hastalıkları
Yıldız çiçeğinin en büyük zararlısı salyangoz ve sümüklüböceklerdir. Onlardan korumalısınız. Gereksiz sulama, hastalıklara sebep olur. Esintili bahçeler iyi güneş alsalar da yıldız çiçeklerine uygun değildir. Esintili bir bahçeniz varsa sulamayı sabah-öğle arasında yapmalısınız.