Yöresel Çorbalar
Anadolu’nun zengin mutfak kültürü çorba çeşitlerine de yansımıştır. Yemeğe çorba ile başlanır. Çorba ile açılan sofralar bereketlenir.
Anadolu’nun zengin mutfak kültüründe onlarca çeşit yöresel çorba yapılmaktadır. Her biri birbirinden lezzetli olan bu çorbalardan bir seçki sunuyoruz.
Kölük Aşı (Antep, Kilis Mutfağı)
Antep ve Kilis mutfağının lezzetlerinden olan kölük aşı çorbası; mercimek, köftelik bulgur, soğan ve kırmızı biber ile yapılır. Mercimek ve bulgur bol su ile yıkanıp aynı tencerede pişirilir. Ardından ince ince kıyılan soğanlar eklenir ve çorba kaynatılır. Son olarak da kırmızı biber ve tuz eklenir.
Pazılı Toyga Çorbası (İç Anadolu Mutfağı)
İç Anadolu mutfağının lezzetlerinden olan pazılı toyga çorbası; aşurelik buğday, pazı, yoğurt, süt ve yumurta ile yapılır. Aşurelik buğday gecen ıslatılır. Ertesi gün suda haşlanır. Ardından pazı ilave edilir. Ayrı bir tencerede süzme yoğurt, yumurta ve süt pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırılır ve üzerine diğer karışım ilave edilir.
Bıt Bıt Çorbası (Orta Anadolu Mutfağı)
Orta Anadolu mutfağının lezzetlerinden olan bıt bıt çorbası; köftelik bulgur, kıyma, soğan, un, yoğurt ve yumurta ile yapılır. Bulgur, kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğrulur. Kıymalı karışımdan küçük yuvarlar köfteler hazırlanır. Köfteleri kızgın sıvıyağda kızartılır. 1 su bardağı yoğurt yumurta ile çırpılır. Daha sonra yoğurtlu karışımı yavaşça çorbaya ilave edip, karıştırılır.
Beyran Çorbası (Antep Mutfağı)
Unseco listesine dahil edilen Antep mutfağının lezzetlerinden olan beyran çorbası; kuzu gerdan, pirinç ve iç yağı ile yapılır. Kuzu gerdan iyice kaynatılır. Pişen etler daha sonra kemiklerinden sıyrılır ve didiklenir. Bir tabağa ayrılır. Etin suyu tencereye alınır. İçerisine pirinç atılır et suyuyla pişirilir.
Oğmaç Çorbası
Oğmaç çorbası un, süt ve et suyu ile yapılır. Un su ile karıştırılarak sert bir hamur haline getirilir. Minik topçuklar oluşturulur. Kaynamakta olan suyun içine bu topçuklar atılarak yavaş yavaş karıştırılıp üzerine pişmiş süt ilave edilerek çorba kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Çatal Aşı (Çorum Mutfağı)
Çorum mutfağının lezzetlerinden olan çatal aşı; mercimek, arpa şehriye ve yoğurt ile yapılır. Mercimekler haşlanır. Ardından arpa şehriye eklenir. Sulandırılan yoğurda 1 kepçe çorbanın suyundan ilave edilir. Yoğurdu biraz ılıştırdıktan sonra çorbaya ilave edilir. Son olarak tuz eklenir.
Tutmaç Çorbası (Doğu Anadolu Mutfağı)
Doğu Anadolu mutfağının lezzetlerinden olan tutmaç çorbası; yeşil mercimek, erişte ve yoğurt ile yapılır. Yeşil mercimek tencereye alınıp üzerine su eklenir. Pişmeye yakın mercimeğe erişte ilave edilir. Erişte pişince 2 su bardağı yoğurt, bir kapta karıştırılır. Yoğurda çorba suyu eklenerek ılıtılır. Ardından yoğurt çorbaya ilave edilir ve tuz serpilir. Bir tavada, yağ eritilip biber kızdırıldıktan sonra çorbaya eklenir.
Lezzetli yöresel çorbalar ile sofralar bereketlenir, haneler şenlenir.