Yöresel İçecekler Nelerdir?

Her bölgenin, her şehrin kendine özgü yemekleri olduğu gibi yöresel içecek çeşitleri de bulunmaktadır.

Ülkemizde kahveden çaya, şerbette şıraya pek çok yöresel içecek çeşidi yaz – kış sofraları lezzetlendirmektedir.

Yöresel Kahve Çeşitleri

Kakuleli Türk Kahvesi

Neredeyse milli içeceğimiz olarak kabul edilen kahve, yöresel içecekler arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Şehirlere göre farklı adlarla bilinen pek çok kahve çeşidi bulunmaktadır. Urfa’nın mırra, Mardin’in menengiç, Süryani, damla sakızlı dibek, kakuleli dibek ve özel dibek kahvesi ile Adıyaman’ın saray kahvesi ve Bursa’nın dibek kahvesi en lezzetli kahve çeşitlerindendir.

Yöresel Çay Çeşitleri

Türk çayı

Her ne kadar daha çok Doğu Karadeniz’de yetiştiriliyor olsa da, çay tüm ülkede en çok tüketilen içeceklerin başında gelmektedir. Çeşitli şehirlerde farklı çay çeşitleri de bulunmaktadır. Mersin yöresine ait bomba atom çayı, kaynar çay, anne sütü çayı, kuşburnu atom çayı enfes lezzetler arasındadır.  Mardin yöresine ait olan organik zafaran çayı da dikkat çekicidir.

Diğer Yöresel İçecekler

demirhindi-serbeti-nasil-icilir

En bilinen yöresel lezzetler arasında boza, şalgam suyu, şıra, ayran, limonata ve şerbet bulunmaktadır. Özellikle Osmanlı mutfağında şerbetlerin önemli bir yeri vardır. Rakı ve çeşitli üzümlerden elde edilen yöresel şaraplar da yöresel içecekler arasında sayılabilecek alkollü içeceklerdir.

Yöresel İçecekler

Boza

Türk kahvesi: Kendisine has kahve öğütme yöntemi çekilen kahveyle hazırlanır. Kendine özgü bardağında yanında lokumla servis edilir.

Mırra: Türk kahvesi gibi hazırlanır. Kahveye kakule eklenir. Sert içimlidir.

Kül kahvesi: Kül üzerinde yapılan kahvedir.

Menengiç: Menengiç meyvesinin tohumlarından yapılır.

Dibek Kahvesi: Aslında kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemidir. Kavrulan kahve yuvarlak, içi çukur taş ya da tahtadan yapılan bir anlamda havana benzeyen büyük kaplara konur ve bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilir. Elde edilen malzemeden kahve yapılır.

Şalgam Suyu

Çay: Ülkemizde Doğu Karadeniz (Rize ve Artvin) bölgesinde yetiştirilen ve ülke genelinde çokça tüketilen çayın hem bizim kültürümüzde hem de dünyanın değişik ülkelerinde tüketilen pek çok çeşidi vardır.

Boza: Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilmektedir. Üretildiği yere göre farklılık göstermekle birlikte; mısır, darı irmiği, buğday unu gibi tahıllardan ve içerisine ilave edilen su ve şekerden üretilir.

Ayran

Şalgam Suyu: Turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova’ya özgü bir içecektir.

Şıra: Türk mutfağında kısmen fermante edilmiş üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir.

Şerbet: Şerbet, şekerli, ballı, güllü, baharatlı ve meyve aromalı ferahlatıcı bir içecektir. Zaman zaman şurup ile karıştırılmaktadır. Kaynatılarak yoğunluğu artırılan şurup, suyla inceltilerek şerbet haline getirilir.

Rakı

Rakı: Damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan alkollü bir içkidir.

Şarap: Meyvenin (genellikle üzüm) fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir.

Ayran: Yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek.

Limonata

Limonata: Limon suyu, şeker ve sudan yapılan bir içecektir. Limonata dünyanın hemen hemen her ülkesinde yapılır ve içilir.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu