Yumurta Nasıl Haşlanır?

Yumurta nasıl haşlanır? İstediğiniz kıvamda haşlanmış yumurta elde etmek için haşlama sürelerine dikkat edin. Kayısı yumurta, rafadan yumurta için haşlama sürelerini yazdık.

Yumurta, besinler içerisinde en kaliteli proteini bulunduruyor. Aynı zamanda birçok vitamini de yüksek oranda bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle kahvaltıda, yemeklerde, salatalarda çok sık kullanılıyor. Diğer yandan pastaların, garnitürlerin önemli malzemelerinden biri.

Hindi, kaz, ördek ve tavuk gibi hayvanların yumurtaları yeniliyor. En tercih edilen ve kullanılan ise tavuk yumurtası. Normal bir yumurtanın ağırlığı 45 ile 70 gram arasında farklılık gösteriyor. Ortalama 53 gram taze bir yumurtanın 16 gramını sarısı, 31 gramını beyazı ve 6 gramını ise kabuğu oluştururyor.

Yumurta bayatladığında günde birer gram boşalmaya başlar. Yumurta A, B, D ve E başta olmak üzere bir çok vitamin içeriyor. Bunun dışında mineral ve protein açısından da oldukça zengin. Geçelim yumurta nasıl haşlanır sorusunun cevabına.

yumurta
Yumurta

Taze Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Bir yumurtanın taze olup, olmadığı anlamanın iki yolu var. Bunlardan ilki ağırlığı. Bir yumurta bayatlamaya başladığında gramajı azalır. Bir yumurta ne kadar ağırsa, o kadar taze olduğunu düşünebilirsiniz.

Yumurtanın tazeliğini anlamanın diğer bir yolu ise şöyle: Yumurtayı içine yüzde 10 gramında tuz karıştırılmış suya atın. Yumurta günlük ise suyun dibine çökecek. Üç beş günlük ise bardağın ortasında kalacak. Eğer bayat ise yumurta suyun üstüne çıkacak.

Satın alınan yumurtaların bazıları bozuk olabiliyor. Bunun için yumurtaların önce bir kaba tek tek kırılmasını öneriyoruz.  Böylece bozuk yumurta nedeni ile bütün yemek malzemesi ziyan olmaz. Çatlak veya kırık yumurtalar, bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturacağında bu tür yumurtaların kullanmayın.

omlet
Omlet

Yumurta Nasıl Saklanır?

Yumurtanın bayatlamasını ve bozulmasını önlemek için uygun koşullarda saklayın. Yumurta uzun süre nasıl saklanır? Buzdolabında ne kadar süre saklanır?

En iyi buzdolabında saklanır. Oda sıcaklığında yumurta bozuluyor. Eğer buzdolabında muhafaza edemiyorsanız, soğuk bir odada 3-5º C arasında saklayın. Bu şekilde yumurtayı iki hafta saklayabilirsiniz. Yumurtayı sakladığınız yerin nem derecesi yüzde 99’un altına inmemeli. Belirtilen derecenin altına düşmesi yumurtanın su kaybetmesine neden oluyor. Su kaybeden yumurta çabuk bayatlar.

Yumurtanın tazeliğini ve görüntüsünü korumak için serin, rutubetsiz ve karanlık yerlere koyun. Yumurtayı sivri tarafı altta kalacak şekilde yerleştirin. Özel ambalajında da saklayabilirsiniz. Yumurtayı kesinlikle önceden ıslatmayın. Yumurtanın nemlenmeden muhafaza edin.

Artan Yumurta Nasıl Saklanır?

Bir tarif için yumurtanın akını ve sarısını ayırdıktan sonra, kullanmadığınız bölümünü hava almayan bir kaba koyun ve dondurun. Yumurta sarısının jelleşmesini engellemek için her dört yumurta sarısına yemeklerde kullanacaksanız bir tutam tuz, tatlılarda kullanacaksanız tepeleme bir çay kaşığı şeker ekleyin.

Yumurtaları kullanacağınız günden bir gün önce kabı buzluktan buzdolabına alın. Ve gece boyunca yumurtaların çözülmesini bekleyin. Bu basit yöntem ile yumurtaların kullanmadığınız bölümlerini de doğru şekilde muhafaza edin.

Yumurta Haşlama
Yumurta Haşlama

Yumurta Haşlama

Gelelim haşlama konusuna. Yumurta nasıl haşlanır? Yumurta, yüksek ısıda asit çıkaran bir besin. Bu nedenle yumurtayı on dakikadan fazla haşlamayın. Yumurtayı, soğuk su dolu bir yumurta haşlama tenceresine koyun ve kaynamasını bekleyin. Su bir defa kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Ocaktan aldığınız tencerenin içine soğuk su koyup tekrar ocağa yerleştirin. Yumurta haşlarken tek haşlamaya dikkat edin. Yumurtayı orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve 1 dakika 45 saniye bekletin. 2 dakikadan fazla bekletirseniz yumurtanız katı olacaktır. İstediğiniz kıvam daha sulu yani kayısı kıvamında yumurta ise daha az bekletmeniz gerekecek. Yumurta kaynadıktan sonra suyu tekrar değiştirmenizin nedeni, yumurtanın aynı su içinde haşlanıp lastik gibi olmaması için.

Yumurta pişirirken kıvamını ayarlamak için sayı sayma yöntemi uygulayın. Bu yöntemde rafadan yumurta için 100’e kadar sayın. Kayısı kıvamında olması için 150’ye kadar sayın. Katı olması içinse 200’e kadar yavaş yavaş sayın. Yumurtaların daha rahat soyulması için pişirme suyuna biraz mutfak tuzu koyun.

Yumurta pişirme
Yumurta pişirme

Yumurta Nasıl Pişirilir?

Sıra pişirmede. Yumurta nasıl haşlanır sorusunun cevabını verdiğimize göre pişirmeye geçebiliriz. Pişirirken dikkat edeceğiniz bazı detaylarla ister sahanda, ister rafadan yapın yumurtanın daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

Alırken taze olmasına dikkat edin. Üretim tarihi üzerinden belli bir zaman geçen yumurta bayatlamaya başlar. Yumurtayı kullanmadan önce oda sıcaklığında tutun.

Yumurtayı kırarak pişirecekseniz, kabuklarının yumurtaya karışmamasına dikkat edin. Kabuğun yumurtaya karışmasını önlemek için yumurtayı pişireceğiniz kaptan ayrı bir kaba kırın. İçine kabuk düşmediğinden emin olduktan sonra kullanacağınız kaba boşaltabilirsiniz.

Yumurtayı haşlayacaksanız kullanacaksanız, pişme süresine özen gösterin. Yumurta 12 dakikadan fazla pişerse sarı kısmının etrafında yeşil bir renk oluşur. Bu oluşan yeşil renk demir ve sülfür bileşiği oluşumunu gösterir. Bu, yumurtanın besin değerinin kaybolmasına ve sindirim güçlüğü oluşmasına yol açar. Yumurta kabuğu pek çok mikrop taşıyor. Bu yüzden yumurta ile temas ettikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.

Yumurta Nasıl Çırpılır?

Yumurtayı bütün değerlendirebileceğiniz gibi, sarısı ve akını ayırıp da kullanabilirsiniz. Akını tek başına kullanacaksanız, çırpmanız gerekecek. Yumurta akını çırparken, nelere dikkat etmelisiniz?

Yumurta akının kabarmayı sağlayıcı bir özelliği bulunuyor. Bu nedenle yumurta, örneğin kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak kullanılıyor. Yumurtanın kolay kabarmasını sağlamak içinse yumurta akına bir tutam tuz atın.

Yumurtanın alüminyum bir kapta çırpılmamasını öneriyoruz. Zira yumurtada siyahlaşma gözlenir. Yumurtanın porselen bir kapta hafif ısıtılarak çırpın. Bu şekilde çırpılan yumurta ile yapılan kek ve kurabiyeler çok daha güzel kabaracak. Yumurta akının buzdolabından çıkar çıkmaz kırılması, akı ve sarısının birbirine karışmasını önleyeceğinden tavsiye edilir.

  • Akı çırpıldığında, kıvamını tutturmak istiyorsanız, yumurtayı oda sıcaklığında tutmanız gerekiyor.
  • Akını ve sarısını ayırırken özenli davranın. Yumurtanın akının içine küçük bir damla da olsa sarısının karışmamasına dikkat edin. Yumurtanın sarısı, akının kabarmasını engeller.
  • Yumurtayı çırparken el çırpması ve çatal yerine, elektrikli mikserleri tercih edin. Elektrikli mikserler yumurta akının diğer çırpıcılara göre daha kısa sürede kıvamına gelmesini sağlar.
  • Yumurtayı çırpacağınız kabın mutlaka temiz olmasına özen gösterin. Kabı kullanmadan önce yıkayın.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu