Zeytin Nasıl Saklanır?
Zeytingiller familyasından bir bitki olan zeytin, Akdeniz’e özgü bir yiyecektir. Ülkemizde de pek çok zeytin çeşidi yetişmektedir.
Zeytinlerin tuz oranı birbirinden farklıdır. Sele, yuvarlama ve kapama zeytinin tuz oranı düşüktür. Bu sebeple zeytinler genellikle açık halde satılır ve kullanım süreleri kısadır. Zeytinin ömrünü uzatabilmek için doğru yöntemle muhafaza (salamura) etmek gerekir. Konuyla ilgili Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Zeytin Nasıl Saklanır?
Zeytinler alındıktan sonra iki kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa istenilen kıvama gelinceye kadar suda bekletilebilir. Böylece tuz miktarı azaltılabilir.
Bir kavanoz zeytin için kavanozun ¼’ü kadar suya iki tatlı kaşığı tuz ve kavanozun üst kısmında yüzecek kadar yağ (mısır ya da ayçiçeği yağı) katılır. Ardından kavanozu kapağı hava almayacak şekilde kapatılır.
Bazı zeytinler salamura edilmiş olarak satılır. Salamura edilmiş zeytinin kullanım ömrü daha uzundur. Fakat bu zeytin de 10 gün içinde tüketilmelidir.
Zeytini uzun süre muhafaza edebilmek için mutfakta alt dolaplar ve serin yerlerde saklanmalıdır. Şişeler 10 günde bir çevrilerek yağın bütün zeytinlere ulaşılması sağlanmalıdır. Böylece zeytinin küflenmesi engellenmiş olur. Suyu süzüldükten sonra zeytinin sürekli yağla temas etmesi sağlanmalıdır.
Zeytini küflenmemesi için plastik şişelerde saklayabilirsiniz. Pet şişenin temiz olduğundan emin olmalısınız. Pet şişenin için ekmek kırıntısı gibi mayalı ürünlerin düşmemesi gerekir.
Zeytini tuzunu çekmek için zeytinleri bir kaba alın ve kabın içine dilimlenmiş patates koyun. Patates, zeytinin tuzunu çekecektir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Zeytinyağı, siyah zeytinin yumuşaması ve tadının bozulmasına sebep olur. Salamura ederken mısır ve ayçiçeği yağı kullanılmalıdır.
- Yeşil zeytinin saklanmasında ise limon ve zeytin yağı kullanılabilir.
- Kavanozun hava almamalıdır. Bunun için kavanozun ağzına kapaktan önce naylon konulabilir.
Alırken zeytinin ambalajlı olanları tercih edilmelidir. Ambalajından çıkarılır çıkarılmaz tüketilmeli ve açıkta bırakılmamalıdır. Açık olarak alınacaksa da çok alınmamalıdır.