Zımparasız Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?

Zımpara Yapmadan Evde Mobilya Boyama

Zımparasız mobilya boyama mümkün mü? Mobilyalarınızı boyayarak yenilemeye karar verdiyseniz zımpara yapmak zorunda olduğunuzu düşünebilirsiniz. Fakat vernikli de olsa ahşap mobilya boyama için zımpara yapmanız gerekmiyor. Peki zımpara yapmadan evde mobilya boyama nasıl mümkün olur?

Eski mobilyalarınızı boyayarak yenileyebilir, bütçeden tasarruf edebilirsiniz. Oldukça ucuza mal ederek yepyeni mobilyalara sahip olmak mümkün. Eskiden kalma eşyalarınız yeni alınan perdeler ya da halılarla uyum sağlayamıyorsa onları atmak yerin değerlendirmeyi düşünmelisiniz. Örneğin bir lambaderiniz var, fakat duvarlar ve halılarınızla uyumlu değil mi? O halde boyayın. Her mobilyayı boyayla yenilemek mümkün mü? Evet, mümkün. Artık fayanslar, tezgahlar bile boyayla yenilenebiliyor. Ahşap ya da metal mobilyalarda bu çok daha kolay olabilir. Birlikte nasıl mümkün olduğuna bakalım.

Zımparasız Mobilya Boyama

Mobilyalarınızı boyamak için akrilik boya ya da chalky mobilya boyası olarak adlandırılan boyaları kullanmalısınız. Yapı marketlerde, sanat malzemeleri satan yerlerde ve online alışveriş sitelerinde kolaylıkla bulabileceğiniz bu boyalar, çok amaçlı boyalar olarak üretilmektedir. Hemen her yüzeye kolayca tutunabilen bu boyaları mobilya boyamak için de kullanabilirsiniz. Zımparasız boyama için de ideal olan bu boyalar sizin için yenileme işini oldukça kolaylaştıracaktır.

Astar boyası kullanın. İyi kalitede astarlar genellikle üzerinde “zımparalama gerekli değildir” ifadesi barındırır. Cam, fayans, metal gibi parlak yüzeylere yapışır. Boyadan önce atacağınız bir kat astar, boyanın yüzeyde mükemmel şekilde tutunmasını sağlar. Eğer ilaveten astar boyası almak istemiyorsanız, aldığınız boyayı ilk kat boyadığınızda bunu astar olarak düşünebilirsiniz. Fakat daha iyi bir kapatıcılık için astar boyası gerekir.

Zımpara Yapmadan Mobilya Boyama

Zımpara Yapmadan Evde Mobilya Boyama Aşamaları

Zımparasız mobilya boyamaya karar verdiyesiniz aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  1. Boyayacağınız mobilyayı ılık sabunlu su ile iyice temizleyin.

    Bunun için yumuşak bir sünger kullanın. Mobilyayı deterjandan arındırın ve iyice kurulayın.

  2. Kullanacağınız boyayı hazırlayın.

    Bunun için boyanın üstündeki talimatları okuyun. Akrilik boyalara su katılmaz. Bu sebeple doğrudan bir kaba aktarıp fırça ile işe başlayabilirsiniz.

  3. Boyaya başlamadan önce eldiven giyiniz.

    Ele bulaşan akrilik boya yıkanarak geçer, fakat yine de kimyasal bir ürüne doğrudan temas etmemek daha iyi olacaktır.

  4. Boyayacağınız zeminin iyice kuruduğundan emin olduktan sonra yüzeye astar boyası sürebilirsiniz.

    Bunun için fırça kullanabilirsiniz. Mobilyayı bir kat boyayıp kurumaya bırakın. Bunun için de astar boyasının üzerinde yazan süreyi dikkate alın. İyice kurumadan boya yapmaya başlamayın.

  5. Yeterli zaman geçtikten sonra boyaya başlayabilirsiniz.

    Akrilik boyalar için uygun sünger rulolar işinizi kolaylaştıracaktır. Yüzeye hep aynı yönde boya sürün. Eşit olabilmesi için aynı miktarda boya sürmeye dikkat edin.

  6. İkinci bir kat boya gerekip gerekmediğine birinci kat boya tamamen kuruduktan sonra karar verin.

    Genelde koyudan açığa çevrilen renklerde ikinci ya da üçüncü kat boya gerekebilir.

Evde Mobilya Boyama İçin İpuçları

  • Boyaya başlamadan önce yüzeyi muhakkak temizleyin. Bunun için sabunlu su yeterli olacaktır.
  • Boyayacağınız yüzeyde deneme yapın. Boyayı mobilyayın görünmeyen bir yerinde deneyin. Bir gün bekleyin. Ertesi gün boyayı tırnağınızla sökmeye çalışın. Eğer sökülmüyorsa zımparasız mobilya boyama mümkün demektir, mobilyanızı gönül rahatlığıyla boyayabilirsiniz.
  • Çizilme testiniz başarısız olmuşsa zımpara kullanmak zorundasınız demektir. Zımpara kağıdı ile yüzeyi hafifçe sımparalayın ve yüzeyi bezle silin. Ardından boyaya başlayabilirsiniz.
  • Tamamen parlak yüzeler için zımpara yapılması önerilir.
  • Boyayaı yüzeye kalın bir katman şeklinde sürmemelisiniz. Kalın bir katman hem boyanın kurumasını engeller, hem de o katın üstüne yeni bir kat atmak isterseniz işiniz güçleşir. Daha profesyonel bir görüntü için boyayı ince katmanlar halinde sürmelisiniz.
Evde mobilya boyama

Koyu Renk Mobilya Beyaza Nasıl Boyanır?

Koyu renk mobilyaları boyarken de zımpara yapmanız gerekmez. Tıpkı üstte anlattığımız gibi mobilyanızı aynı yöntemleri uygulayarak boyayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, astar boyanın şart olduğu ve birkaç kat boya yapmanız gerektiğidir. Astar boyayı uyguladıktan sonra beklemeniz gereken süre kadar bekleyip birinci kat boyayı sürün. Birinci katın ardından 24 saat bekleyin, ardından bir kat daha sürün. Muhtemelen 2-3 katta yüzey tamamen kapanacaktır.

Vernikli Mobilya Hangi Boya İle Boyanır?

Eskiden vernikli yüzeyler zımpara yapmadan boyanamıyordu. Zımparasız mobilya boyama işlemi imkansızdı. Fakat artık zımpara yapmak şart değil. Teknoloji ilerleyip malzemeler de çeşitlendiği için artık zımparayla vakit harcamak zorunda değilsiniz. Vernikli yüzeyde boya tutar mı diye endişelenmenize gerek yok. Bir kat astar atarak kapatamayacağınız yüzey yok denebilir. Ahşap yüzeyler için uygun atar boya ile işleminizi yapabilirsiniz.

Öncelikle yüzeyi sabunlu bezle güzelce silin ve kurulayın. Yüzeyin kuru olduğundan emin olun. Ardındar bir kat astar boya atın. Astar boyanın görüntüsü gözünüzü korkutmasın. O dalgalı görüntü yüzeye ilk kat boyayı atmanızla ortadan kaybolacak. Astar boya iyice kuruduktan sonra (takriben 4-6 saat) ilk kat boyayı atabilirsiniz. Boya olarak chalky mobilya boyaları ile akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Kullanacağınız kadar boyayı bir kaba koyun. Ardından sünger boyayı boyanın üstünde gezdirin. Çok almamaya çalışın. Boya ağır olmamalı. Ardından yüzeyi hafifçe boyayın. Eşit şekilde dağılması için hep aynı miktarda boya almaya çalışın. Ayrıca boyayı fırçanın yüzeyine dağılacak şekilde almaya özen gösterin. İlk kat boya bittikten sonra 24 saat beklemelisiniz. Boya iyice kurumadan ikinci kat boyayı sürerseniz boyanın yüzeye tutunma ihtimalini azaltırsınız. Kaç kat boya gerekeceğine katlar kuruduktan sonra karar verin. 2-3 kat yeterli olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu